25 Октомври 2020неделя11:02 ч.

Умение, но и култура, и морал

/ брой: 226

автор:Стамен Христов

visibility 1216

Своеобразна форма на традициите в лова са ритуалите. Те са израз на уважение към това занимание и почит към дивеча, който е в основата на неговото практикуване.
В някои страни с развито ловно стопанство е традиция всеки ловен излет да завършва с подходящо тържество. Отстреляният дивеч се подрежда на специална площадка в редица, като вдясно се поставят най-едрите екземпляри.
Дребният дивеч се нарежда по видове в отделни самостоятелни редици: първо лисиците с опашки перпендикулярно на тялото, следват зайците, фазаните, патиците, кеклиците, яребиците, бекасите, гълъбите... За по-бързо преброяване всеки десети екземпляр от подредените видове се изтегля с половин тяло напред от редицата. Всички бозайници и птици се поставят да лежат на дясната си страна. На четирите краища на площадката се запалват огньове, образувани от конусовидно наредени дърва.
Обявяването на резултатите от лова се извършва при тържествена обстановка. На това празненство присъстват по задължение всички ловци, гоначи, водачи на ловни кучета, служебни лица. В левия ъгъл откъм главите на дивеча от първата редица застава председателят на ловната дружина. До него от дясно заема място ръководителят на ловния излет. Ловците са построени в една или две  редици с лице към дивеча. На противоположната страна се подреждат служебният персонал, след това водачите на ловни кучета и накрая гоначите.
Ръководителят на ловния излет рапортува пред председателя на дружината за организацията, реда и дисциплината при лова, съобщава и за количеството на отстреляния дивеч по видове и за класирането на ловците. След приемане на рапорта председателят изказва благодарност на всички участници в лова, пожелава им "Наслука" и получава същия отговор.
Ритуалът при индивидуалния лов на едър дивеч завършва с връчване на клонче от широколистно или иглолистно дърво. Клончето, което се поднася на ловеца или се поставя в устата на отстреляния дивеч като "негова последна храна", се откъсва от дърво или храст близо до мястото, но в никакъв случай не се отрязва с нож или отсича. Обикновено тази процедура се извършва от служебното лице, което придружава ловеца.
При поднасянето на клончето се спазват редица строго определени порядки, които са различни в отделните страни. Като общо правило длъжностното лице потапя клончето в кръвта на дивеча, след което сваля шапката си, поставя клончето върху него така, че да сочи към ловеца и след това му го предава с няколко благодарствени думи. Ловецът го поема с дясната си ръка, забожда го от дясната страна на ловната си шапка и се ръкува със служебното лице, като му благодари.
След завършване на тази церемония дивечът се изкормя, ловецът получава трофея, а месото или се разпределя по жребий между участниците в лова, или се предава на съответното горско или ловно стопанство според изискванията.

 

Нощните заведения в София затварят до 8 ноември

автор:Дума

visibility 355

Облаци и дъжд в неделя

автор:Дума

visibility 136

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 895

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 519

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 201

Бунтове и грабежи в Нигерия

автор:Дума

visibility 0

Избори и референдуми по света

автор:Дума

visibility 99

Меркел призова германците да не почиват в чужбина

автор:Дума

visibility 257

Словакия въвежда пълна карантина за три седмици

автор:Дума

visibility 292

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 826

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1296

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 542

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ