12 Юли 2020неделя00:03 ч.

Умение, но и култура, и морал

/ брой: 226

автор:Стамен Христов

visibility 1169

Своеобразна форма на традициите в лова са ритуалите. Те са израз на уважение към това занимание и почит към дивеча, който е в основата на неговото практикуване.
В някои страни с развито ловно стопанство е традиция всеки ловен излет да завършва с подходящо тържество. Отстреляният дивеч се подрежда на специална площадка в редица, като вдясно се поставят най-едрите екземпляри.
Дребният дивеч се нарежда по видове в отделни самостоятелни редици: първо лисиците с опашки перпендикулярно на тялото, следват зайците, фазаните, патиците, кеклиците, яребиците, бекасите, гълъбите... За по-бързо преброяване всеки десети екземпляр от подредените видове се изтегля с половин тяло напред от редицата. Всички бозайници и птици се поставят да лежат на дясната си страна. На четирите краища на площадката се запалват огньове, образувани от конусовидно наредени дърва.
Обявяването на резултатите от лова се извършва при тържествена обстановка. На това празненство присъстват по задължение всички ловци, гоначи, водачи на ловни кучета, служебни лица. В левия ъгъл откъм главите на дивеча от първата редица застава председателят на ловната дружина. До него от дясно заема място ръководителят на ловния излет. Ловците са построени в една или две  редици с лице към дивеча. На противоположната страна се подреждат служебният персонал, след това водачите на ловни кучета и накрая гоначите.
Ръководителят на ловния излет рапортува пред председателя на дружината за организацията, реда и дисциплината при лова, съобщава и за количеството на отстреляния дивеч по видове и за класирането на ловците. След приемане на рапорта председателят изказва благодарност на всички участници в лова, пожелава им "Наслука" и получава същия отговор.
Ритуалът при индивидуалния лов на едър дивеч завършва с връчване на клонче от широколистно или иглолистно дърво. Клончето, което се поднася на ловеца или се поставя в устата на отстреляния дивеч като "негова последна храна", се откъсва от дърво или храст близо до мястото, но в никакъв случай не се отрязва с нож или отсича. Обикновено тази процедура се извършва от служебното лице, което придружава ловеца.
При поднасянето на клончето се спазват редица строго определени порядки, които са различни в отделните страни. Като общо правило длъжностното лице потапя клончето в кръвта на дивеча, след което сваля шапката си, поставя клончето върху него така, че да сочи към ловеца и след това му го предава с няколко благодарствени думи. Ловецът го поема с дясната си ръка, забожда го от дясната страна на ловната си шапка и се ръкува със служебното лице, като му благодари.
След завършване на тази церемония дивечът се изкормя, ловецът получава трофея, а месото или се разпределя по жребий между участниците в лова, или се предава на съответното горско или ловно стопанство според изискванията.

 

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 395

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 361

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 449

/ брой: 130

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 666

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 598

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 324

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 1307

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ