В компания хапваме по-често и по-малко
/ брой: 66
Експерти от университета в Токио установиха, че хората са склонни да поемат по-малко храна и по-често, когато се хранят в компанията на други индивиди. Според предишни изследвания, когато животните в дивата природа ядат в стадото или в глутница, те поемат по-малко храна, отколкото когато са сами. Затова учените решили да проверят дали това е в сила и при хората.
Специалистите изследвали доброволци, които сядали около маса и похапвали картофен чипс. Направени били опити човек да яде сам и двама души да седят един срещу друг и да се хранят. Под масата била монтирана везна, които измервала количеството погълнати продукти. Учените установили, че когато са по двойки, доброволците хапвали по-малко, но посягали по-често към храната. Така те изяждали едно и също количество, независимо дали са сами или в компания. Променяла се само честотата, с която посягали към чипса.