20 Септември 2019петък18:02 ч.

Виена поглед отвън

/ брой: 102

автор:Бойка Асиова

visibility 5907

Според Стефан Цвайг Европа свършва там, където престават да слушат симфонична музика. Знаменитият виенчанин го бил казал през 20-те години на миналия век. Разбира се, със самочувствие на поданик на великата Австро-Унгарска империя. 50 години назад Иван Шишманов от Свищов учи в Педагогическото училище във Виена. Години по-късно вече признатият европейски учен държи реч на български, френски и немски в Концертхаус във Виена. Не крие, че презира надменността, основана на незнание. Според него конфликтите се пораждат от предразсъдъци, защото знаем малко за другия. За него всички нации са свещени. Изучава европейската култура, не загърбва тази на народа си. Слуша симфонична музика, но го вълнува и ръченицата. Приятелите му понякога го виждат с калпак и шопски чорапи. Чудак или мъж без комплекси, балканец и българин, първият наш европеец. Той е един от създателите на Паневропейския съюз, предшественик на днешния Европейски съюз, за чието лоно така лелеехме. Още тогава е смятал, че "Европа не трябва да бъде съюз на интереси, а на духа и най-вече на сърцата".
И ето сега, любезни читателю, стоим ние с Веселка на хълма Каленберг. Моята добра колежка ме убеждава, че точно тук е стоял и Йохан Щраус. Кралят на валса е гледал към реката, реел е поглед над лозята, целият град е легнал в краката му и... сетне е написал "На хубавия син Дунав". Изпихме по едно кафе меланж за по три евро и слязохме през Гринцинг, квартала на богатите виенчани. Нещо като нашето Драгалевци, ама по-скромно, но затова пък аристократично.
Австрия е силно социална държава, каза ми Веселка, от чиито обществени сетива със сигурност не убягва нищо. Средната заплата в Австрия е 2500 евро бруто, чисто 1700 евро. Отделни професии, по-значими за живота на хората, естествено са по-високо платени. Годишната заплата на лекар е 35-40 хил. евро и плаща 50 на сто данъци. Извън болницата може да си докара доста отгоре. Почистване на зъби струва 120 евро. Много са силни браншовите синдикати. Грижата за старите хора е очевидна. Мнозина предпочитат да прекарат остатъка от живота си в старчески домове. Само че това зловещо у нас понятие у тях е светъл, уютен дом, където обитателите му са обгрижени всякак. Взимат 80% от пенсията и е изключен прием на собственик на жилище. Храните по цени са като българските, само че в евро.
Столичната община води твърда политика в полза на обществения транспорт. Скъпи паркинги и ред други санкции са част от мерките. 40 на сто от виенските семейства нямат лични автомобили. Цяла Виена е над метро. Кръстосваш я във всички посоки. Вагони чисти, удобни. В тях е тихо, въздухът е свеж. Винаги има място да седнеш. Еднократен билет струва 2 евро, а тридневна карта 14,50 евро. Годишната е с много силно намаление. Освен за метрото важи и за останалия обществен транспорт, точно толкова привлекателен. На много места в града се виждат паркинги за велосипеди под наем. Децата ходят на училище с тротинетки. Велопътеките съпътстват всяка улица.
Австрийците са богове по опазване на културните паметници, каза следващият ми гид Елица. Сградите са в изряден вид. Скулптури блестят от покриви, корнизи, порти, площади, улици. Съзнават, че туризмът е тяхното препитание. Незнайно как са успели да внушат, че Моцарт е техен, а с Хитлер нямат нищо общо, пита се Елица. Независимо че единият умира нелепо, а другият е посрещнат с музики и вдигнати за поздрав ръце. Старите виенчани се дразнят от паметника на Съветския войник, но не си позволяват да го сквернят, отговори ми тя на незададения въпрос. Общината бди и строго спазва ангажиментите според междудържавните отношения.
Австрийците гледат на малките си съседи - чехи, словенци, като на слуги. А как са към българите, попитах. И вако, и тако. С ръце изрази определението си Елица. Тя е завършила право, практикува журналистика. Списва сайта за българите в Австрия и сътрудничи на различнии издания на немски език. Съпругът й е завършил икономика във Франция и поканен на работа в компанията на OMV. Те са от младите българи, добре адаптирани, заради квалификацията си. Доста голяма част от родните емигранти са от тази категория. През лятото ще им гостува съученичка на дъщеря й. Не знам как ще възприеме България, с притеснение споделя Елица. С какво ще обясним бездомните кучета и боклуците - отсега бере срам тя.
На входа на Музея по история на изкуството десетина хлапета седнали на пейка, госпожата ги черпи с бисквити. Това е честа гледка, рече ми Елица, забелязала удивление в погледа ми. Учителките от детските градини водят децата по музеи. И това е част от стратегическата политика на Австрия. От невръстни гражданите й общуват с най-високите образци на изкуството от целия свят.
Имперският дворец Хофбург - резиденция на династията на Хабсбургите в продължение на 600 години се опъва пред очите ми с всичкото си великолепие. Колона от файтони очаква чуждестранни и местни туристи да се поглезят по улиците на имперския град. Животът на важни исторически фигури е протекъл тук - император Франц Йозеф I и императрица Елизабет - останало в паметта на поданиците си с галеното Сиси, Мария Терезия. Тук се е родила Мария Антоанета, същата, която по-късно се сдобила с печална слава, като френската кралица изрекла фразата "Като няма хляб, яжте пасти".
Хелденплац. Националната библиотека. Елица ми казва, че наскоро дъщеря й, невръстно девойче още, й позвъняла... от същата тази светая светих. Развълнувах се, да си призная, рече.
Виенската държавна опера. Могъщество и самочувствие. И в нея пее нашата Красимира Стоянова, пък виенчани и меломани от цял свят са честити да я слушат.
Разходка по Рингщрасе, край парламента, обвеяният в стара слава Бургтеатър, където се каня "да доведа" на представление моя герой от новия ми роман. Между аплодисментите ще възкръсне в паметта му изстрелът на Менча Кърничева, спътницата на Иван Михайлов, убила неговия враг и някогашен другар Тодор Паница.
...

Прибрах се у дома, рекох да начна разказа си, новините ми запушиха устата. Българин купи най-скъпия дом във Виена, съобщиха новинарите, и се намира на един хвърлей от катедралата "Свети Стефан". Нашенецът, оръжеен бос и собственик на строителна фирма, щял да е комшия с петролни шейхове и шефове от Газпром. Толкова високи цени, каквито са в този дом, Австрия досега не е виждала.
Това е положението.


Домът Хундертвасер, жилищна кооперация с името на автора, ексцентричния художник и архитект. Въпреки противоречивото отношение на виенчани тази шантава къща привлича туристи


Шьонбрун. Лятната резиденция на Хабсбургите заедно с градините е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство


Паметникът на Съветския воин


Ято възрастни жени ме връхлетя изневиделица. Бръмчат си из Виена, непритеснени за живота си


Деца от детска градина в Музея на история на изкуството


Пролет в чаровната Виена


Великолепие
Снимки Авторката

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 290

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 398

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 362

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 269

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 196

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ