14 Септември 2025неделя02:42 ч.

АгроДУМА

Вина от мед и горски плодове представят бутиковите изби

Млади винари залагат на старите родни сортове грозде, развиват и винен туризъм

/ брой: 39

автор:Екатерина Терзиева

visibility 9970

Вино, получено след ферментация на пчелен мед, вина от малини и арония, синьо вино, създадено с добавка на свежа спирулина, са сред най-новите разработки на българските бутикови изби. Те бяха представени на тазгодишната Международна изложба за лозарство и винарство "Винария" в Пловдив, в която участваха 127 наши и чуждестранни фирми от 11 държави. 28 са изложителите, които участват за пръв път.

Българите предпочитат да пият българско вино - от консумираните 118 милиона литра през 2018 г. едва 5 млн. литра са внос, съобщи преди откриването на изложбата директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев. Въпреки лошите климатични условия миналото лято гроздовата реколта е била 153 хиляди тона, което е по-малко от реколта 2017, когато са били произведени 171 174 т. Всички 266 винарски изби у нас са произвели общо 110,2 млн. литра. Износът на българско вино нараства средно с 1,5-2% годишно, като през миналата година е достигнал 64 милиона литра, допълни инж. Красимир Коев.

Тази година от изложението отсъстваха големите винзаводи, но за сметка на това бяха представени малки семейни изби, някои от които показаха вината си за пръв път пред широката публика, каза Вася Михайлова, организатор на изложбата. 

Институтът по криобиология и хранителни технологии в София от 6 месеца разработва синьо вино "Спирулина", получено от винифицирани сортове грозде траминер, мускат, шардоне и совиньон блан. Добавен е екстракт от спирулина - микроскопично синьо-зелено водорасло, което се използва като хранителен източник заради високото си съдържание на протеини, витамини, минерали и каротеноиди. Получаваме екстракта чрез дълбоко замразяване по метода на криобиологията, обясни технологът асистент Николай Солаков. Синьото оцветяване на виното се дължи на пигмента фикоцианин - антиоксидант, който доказано се справя с трите вида опасни за човека свободни радикали. В момента преговаряме с Института по лозата и виното в Плевен, имаме запитвания от няколко винарни за съвместно производство, посочи ас. Солаков. 

Друг тип синьо вино представи на изложбата испанската изба "MD Alcantara". То е с кобалтовосин цвят и има вкус на свежи тропически плодове и характер на шардоне. Съдържа естествен пигмент, извлечен от ципата на червено грозде - антоцианин, на което се дължи и неговият антиоксидантен ефект. 

Медовина по старобългарска рецепта, но с нов прочит, представи на изложбата изба "Кошерите" от Северна България. Напитката се приготвя от пчелния мед, който родителите на фитопатолога д-р Емил Балашов (31 г.) добиват от кошерите си край р. Осъм в с. Дебово, община Никопол. Районът изобилства от медоносна растителност - жълт кантарион, пелин, мащерка, живовляк. Балашов сам разработва технологията - виното става на принципа на бавна ферментация на акациев мед, която продължава 4-5 месеца. Медът не се подлага на различни термични обработки, което позволява да се запазят всички витамини и полезни биологично активни вещества.

По биологичен път е отгледано гроздето за никополските вина на Албена Симеонова, сред които е и виното от редкия български сорт сторгозия. По-голямата част от насажденията се намират в Северна България. Сортът зрее късно, има силен растеж, висока родовитост и добив. Използва се за производството на трапезни вина, които се характеризират с интензивен цвят, плътно тяло, добра свежест и приятен плодов аромат.

Върху възстановяването на стария сорт тамянка се е фокусирал Виктор Цветанов, мениджър продажби във винарна "Заара естейт", разположена в с. Главан, Сакар планина. Засега насажденията с тамянка са разположени върху 15 дка, но ще ги разширяваме, казва Цветанов. Сортът, идващ от земите на Близкия изток - Сирия, Ирак, Египет и Иран, е бял, от семейството на муската и има свеж флорист аромат. Избата е съвсем нова - първото вино е представено през миналата година. Разчита на къси серии до 5000 бутилки. Към избата има и хотел за 40 души - за хора, дошли в Сакар за винен и кулинарен туризъм. За изкушените от такива приключения е и малката изба "Дивес естейт" край Ахелой, която предлага в дегустационните си зали съчетаване на своите вина медалисти с български храни като родопска пъстърва, сирена, луканка от Стара планина. 

Добричка изба показа на изложбата първите български биосертифицирани малини и арония в комбинация с мавруд. Виното от малини с мавруд се получава от ферментация на натурален плод, купажиран с вино, подсладен с тръстикова биозахар. По същия начин се прави и аронията с мавруд, като вината се предлагат в бутилки, запечатани с восък. Винарна "Кубера" представи за пръв път пред потребителите своето вино, направено от 100% био малини. Малиновите насаждения заемат 40 декара, създадени от Десислава Дунчева по програмата "Млад фермер". Партньорът й Людмил Шаралиев се занимава с лавандула и рози. "Обичаме живота и много искахме да създадем напитка. Но понеже нямаме лозя, а малини, направихме малиновото вино", казва Десислава. 20 на сто от произведените 3000 т малини през 2018 г. са преработени във вино. Младата двойка е изпратила проби от напитката за конкурсите в Лондон и Берлин. 

Специално дамско вино са създали технолозите от изба "Neragora" - то е десертно и сладко, приготвено от мускат отонел, мед от акация и с аромат на печена ябълка.

Дестилерия "Исперих" представи нетрадиционни ракии - от тиква, бъз, пъпеш, къпини, арония. Произвеждаме ги вече три години и се приемат много добре от потребителите, казват от избата. Цената на половин литър е 18,99 лв.

С бадемово вино се представи италианската изба "Vini Assennato". Напитката е комбинация от местния сорт грозде nero d'Avola и бадеми, отгледани в района на Авола, провинция Сиракуза. Вкусът на виното е сладък, комбинация между горчив бадем и черешов аромат на сорта грозде. Новост са и билковите ликьори, представени от сицилианска фирма. Италия е известна не само със своите изискани вина, но и с изобилие от ликьори и спиртни напитки, които се ползват понякога като аперитив, понякога като диджестив за по-добро храносмилане след вечеря, казват изложителите. Ликьорът centerba е много силен амаро, с горчив вкус, който донякъде прикрива високото алкохолно съдържание. Основава се на инфузия на много билки, а името centerba означава 100 билки. Ликьорът cynar е направен от артишок, а mirto се приготвя от мирта - храст от о-в Сардиния, който цъфти заедно с хвойната и ягодовите дървета. Плодовете на миртата се накисват в алкохол и се получава този гъст ароматен ликьор, с нотки на градински чай, какао и дълбок гранатов цвят. 

Сироп от кактус, с който се приготвя лека алкохолна напитка на основата на просеко, представиха на "Винария" братята Фабио и Коно Спитале. От 30 години те имат плантация с кактуси в Сицилия. Плодовете на кактусите се берат от август до декември. От тях братята произвеждат бира, скрежина, фрешове, конфитюри, а листата на кактусите превръщат в пикантно песто. 

Процесът на присъединяване към еврото няма да е лек

автор:Дума

visibility 1829

/ брой: 170

Димитър Радев за първи път на заседание на ЕЦБ

автор:Дума

visibility 1401

/ брой: 170

Предупреждават ни за опасни храни от чужбина

автор:Дума

visibility 1699

/ брой: 170

Задава се хаос със сметките за парно

автор:Дума

visibility 1183

/ брой: 170

Показно убийство на привърженик на Тръмп

автор:Дума

visibility 1123

/ брой: 170

Учебната година в Гърция започна с протести

автор:Дума

visibility 1018

/ брой: 170

Ким Чен Ун подготвя дъщеря си за лидер

автор:Дума

visibility 1417

/ брой: 170

НАТО няма да активира член 5

автор:Дума

visibility 1339

/ брой: 170

Истинска памет

автор:Александър Симов

visibility 1410

/ брой: 170

Диагноза - русофобия

автор:Боян Бойчев

visibility 1749

/ брой: 170

Драма с класов привкус

автор:Юрий Борисов

visibility 1832

/ брой: 170

Приложима ли е четиридневна работна седмица в България

visibility 1193

/ брой: 170

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ