04 Юни 2020четвъртък08:40 ч.

Войната на милиционерите

/ брой: 265

автор:Александър Симов

visibility 850

Вече и слепите виждат - полицията води война. Но не срещу престъпниците, мутрите, мафията или наркодилърите. Войната е срещу гражданската съвест, интелекта, знанието и свободните хора.
Тази война е подла, подмолна, коварна и е прикрита зад тонове високопарни фрази и премиерски проблясъци. Но е война, която се ожесточава. А полицейщината вчера стигна и до студентите.
В абсурдно комюнике от полицията се похвалиха, че са провели нова акция. Ударили са - забележете! - нелегално разпространение на сканирани учебници по латински в Медицинската академия. Ето къде бил истинският "Октопод"!.
Трябва да бъдем честни.
Студентите са подозрителни типове. Скачат срещу кабинета, като бабички се оплакват, че държавата реже парите за тяхното обучение, не са в състояние да оценят маниакалните усилия на кабинета да прецака всички по равно и вече открито разказват вицове срещу властта и премиера (един път Бойко Борисов убил един куршум с два заека...).
И сега студентите се оказаха престъпници. Осмеляват се да учат. Акцията нанесе удар на истинските престъпници в съвременна България - тези, които искат различен живот и не се задоволяват с политическите огризки, които властта им подхвърля.
Полицейската бруталност не познава граници. Ето вижте какво точно е полицейска държава - в нея можеш да си купиш хероин за жълти стотинки, "Макаров" за 100 лева от всяка заложна къща, но книгите са суперскъпи, а търсачите на знание са престъпници.
Нелегална мрежа за разпространение на учебници. Колко милиционерски звучи това! Милиционерската логика е убийствена. Скоро ще атакуват ксероксите, защото в тях се копират учебници. След това ще атакуват библиотеките, за да арестуват всички, които си водят бележки от книгите, които четат. А най-накрая ще забранят изобщо стъпването в библиотеки.
Дори и сканирането на учебниците да е нарушение, то не може да бъде окачествено като престъпление. Освен ако вече ученето не се смята за престъпна дейност. А то е. Подрива устоите на тези, които мислят само с ботушите си.
Очевидно е, че на ГЕРБ учещите са им неудобни. Следващата полицейска акция може да се казва: "Студентите" и да ги прибере всички на топло. Да стават футболисти! Да изкарват пари! Да не си губят времето с гражданска ала-бала...
Атаката срещу студентите е атака срещу мисленето. Това не е високопарен патос, а обърканата реалност на управленските мозъци. Полицията бе впрегната като наказатален инструмент.
Скоро да си студент ще е престъпление. Да четеш книги вече е. Спомнете си случая с "Читанка инфо".
Вътрешният ни министър не знае да говори правилно дори на български език, защо тогава да толерира хора, които искат да учат латински?
Sapere aude (осмели се да бъдеш умен) гласи една велика латинска сентенция. Когато властта не иска да се мисли, точно тогава е времето да бъдеш по-умен отвсякога. Защото днес полицията преследва разпространението на "нелегалните" учебници, утре ще погне и челите такива книги. 
Осмелете се да бъдете умни! Точно сега.

Затоплянето продължава

автор:Дума

visibility 0

Разпадането на ГЕРБ продължава

автор:Дума

visibility 415

/ брой: 104

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 320

/ брой: 104

Рядък шанс

автор:Лозан Такев

visibility 225

/ брой: 104

Научният фонд ще финансира изследвания на КОВИД-19

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ