13 Декември 2019петък18:58 ч.

Снимка Емилия Костадинова

ВСС преизбра Иван Гешев за главен прокурор

автор:Дума

visibility 605

След близо 5 часа заседание, две почивки, два протеста и спорове между членовете на Пленума, ВСС прегласува и отново избра Иван Гешев за главен прокурор. 20 от кадровиците гласуваха "за", четирима бяха "против". Такова бе и разпределението на гласовете, когато Пленумът реши да не отваря нова процедура по избор, а да продължи сегашната, въпреки върнатия указ за назначение от страна на президента Румен Радев.
Именно позицията на държавния глава стана повод за спорове по време на заседанието.  Първоначално членът на Съдийската колегия на ВСС Атанаска Дишева предложи да се гласува процедурата да бъде прекратена, но в по-голямата си част магистратите се противопоставиха на идеята. По този начин Иван Стоименов Гешев остана единственият кандидат за поста на главен прокурор и се пристъпи към прегласуване на кандидатурата му.
Преди крайното гласуване, повечето от членовете на Пленума обясниха как ще гласуват. Очаквано Гешев получи подкрепата на досегашния главен прокурор Сотир Цацаров. Дошло е времето начело на прокуратурата да застане прокурор. Считам, че този прокурор може да бъде Иван Гешев и ще гласувам за него, обяви Цацаров.
Гешев показва професионални качества, а е изкаран като най-черния и най-недостойния, бе коментарът на Боян Багдалинчев, който също даде своя глас в подкрепа на единствения кандидат.
Отново няма да подкрепя Иван Гешев, заяви Олга Керелска, член на Съдийската колегия на ВСС.
Председателят на ВКС Лозан Панов също гласува против кандидатурата на Иван Гешев. Такава бе позицията и на Атанаска Дишева. В една от почивките на заседанието тя се оплака, че е получила индиректна заплаха от Гешев. Тя цитира думите му, че би имала много добра кариера извън съдебната система като общински съветник.
Четвъртият глас против Гешев бе на Цветинка Пашкунова.
От заседанието отсъстваще Красимир Шекерджиев, който на 24 октомври бе петият, гласувал против избора на Иван Гешев.
Предстои ВСС да изпрати пълния протокол от заседанието с повторното предложение до държавния глава Румен Радев да назначи Гешев за главен прокурор. Президентът, който веднъж вече мотивирано отказа да подпише указ за назначаване, няма право на повторно връщане на процедурата, но има възможност да сезира Конституционния съд.

Автобусните превозвачи започват протести от днес

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 240

Близо 17% по-малко пари по аграрната европрограма

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 240

Бонус-малус се отлага за пореден път

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 240

Борис Джонсън ликува, обеща Брекзит на 31 януари

автор:Дума

visibility 157

САЩ пак размахаха санкционната тояга

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 240

Кремъл изгони двама германски дипломати

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 240

Натиснатият бутон

автор:Ивелин Николов

visibility 308

/ брой: 240

Бъдещето от филмите идва до пет години

автор:Георги Георгиев

visibility 302

/ брой: 240

За Шекспир, Вазов и шестокласниците

visibility 389

/ брой: 240

Датата

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 240

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ