14 Юли 2020вторник01:19 ч.

Снимка Емилия Костадинова

ВСС преизбра Иван Гешев за главен прокурор

автор:Дума

visibility 924

След близо 5 часа заседание, две почивки, два протеста и спорове между членовете на Пленума, ВСС прегласува и отново избра Иван Гешев за главен прокурор. 20 от кадровиците гласуваха "за", четирима бяха "против". Такова бе и разпределението на гласовете, когато Пленумът реши да не отваря нова процедура по избор, а да продължи сегашната, въпреки върнатия указ за назначение от страна на президента Румен Радев.
Именно позицията на държавния глава стана повод за спорове по време на заседанието.  Първоначално членът на Съдийската колегия на ВСС Атанаска Дишева предложи да се гласува процедурата да бъде прекратена, но в по-голямата си част магистратите се противопоставиха на идеята. По този начин Иван Стоименов Гешев остана единственият кандидат за поста на главен прокурор и се пристъпи към прегласуване на кандидатурата му.
Преди крайното гласуване, повечето от членовете на Пленума обясниха как ще гласуват. Очаквано Гешев получи подкрепата на досегашния главен прокурор Сотир Цацаров. Дошло е времето начело на прокуратурата да застане прокурор. Считам, че този прокурор може да бъде Иван Гешев и ще гласувам за него, обяви Цацаров.
Гешев показва професионални качества, а е изкаран като най-черния и най-недостойния, бе коментарът на Боян Багдалинчев, който също даде своя глас в подкрепа на единствения кандидат.
Отново няма да подкрепя Иван Гешев, заяви Олга Керелска, член на Съдийската колегия на ВСС.
Председателят на ВКС Лозан Панов също гласува против кандидатурата на Иван Гешев. Такава бе позицията и на Атанаска Дишева. В една от почивките на заседанието тя се оплака, че е получила индиректна заплаха от Гешев. Тя цитира думите му, че би имала много добра кариера извън съдебната система като общински съветник.
Четвъртият глас против Гешев бе на Цветинка Пашкунова.
От заседанието отсъстваще Красимир Шекерджиев, който на 24 октомври бе петият, гласувал против избора на Иван Гешев.
Предстои ВСС да изпрати пълния протокол от заседанието с повторното предложение до държавния глава Румен Радев да назначи Гешев за главен прокурор. Президентът, който веднъж вече мотивирано отказа да подпише указ за назначаване, няма право на повторно връщане на процедурата, но има възможност да сезира Конституционния съд.

ЕЦБ определи допустимите отклонения в курса лев/евро

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 132

Без такса смет за закъсали фирми

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 132

Близо 30% е сривът в износа извън ЕС

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 132

Рекорд на заразени за ден в света

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 132

Вучич отхвърли руска намеса

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 132

Боеве между Армения и Азербайджан

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 132

Дуда печели на косъм

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 132

За "отслабването" на един вирус

автор:Аида Паникян

visibility 130

/ брой: 132

Датата

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 132

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2151

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ