Ядем свинско от Испания, Германия, Франция и Белгия
/ брой: 120
През 2013 г. за втора поредна година вносът на свинско месо бележи леко понижение, показва анализ на МЗХ. Производството на свинско месо в България е недостатъчно за покриване на вътрешното търсене, поради което ежегодно се осъществява значителен внос, показват данните от анализа.
По предварителни данни на НСИ през 2013 г. са внесени общо 110,7 хил. тона свинско месо и сланина - с 5,7% по-малко в сравнение с 2012 г., което може да се обясни с нарастване на местното предлагане на промишлено добито свинско месо. Вносът на свинско месо и сланина през последните години е изцяло от ЕС. Подобно на предходната година през 2013 г. най-големи количества са доставени от Испания (26 хил. тона) и Германия (22 хил. тона), следвани от Франция и Белгия. Най-значителен е вносът на замразено месо - 52,5 хил. тона или около 49% от общия внос на свинско и сланина. Вносът на прясно и охладено свинско месо се свива с 9,8% в сравнение с предходната година - до 39,1 хил. тона.
При очакваното относително запазване на вътрешното производство и търсене, през 2014 г. не се прогнозира сериозно изменение на вноса на свинско месо и сланина. Ще продължат да се внасят съществени количества както за нуждите на преработвателните предприятия, така и за директни доставки за големите търговски вериги.
През 2013 г. общият износ на свинско месо и сланина възлиза на 2,5 хил. тона. Това е с 60,3% по-малко спрямо нивото от предходната година. Близо 83% от общо изнесените количества са насочени за ЕС, в т.ч. основно за съседните Гърция (1,6 хил. тона) и Румъния (0,4 хил. тона). Износът за трети страни се увеличава над три пъти спрямо 2012 г., но остава ограничен - 437 тона, почти изцяло за Казахстан и Македония.
Износът на прясно охладено свинско месо се свива до 531 тона (-73,6% на годишна база), насочени основно за Гърция (384 тона) и Румъния (120 тона).