02 Май 2024четвъртък04:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Яж, не се притеснявай!

/ брой: 148

visibility 425

Димитър Бежански


Един мой приятел има навик да казва:
- Няма да ми повярвате, обаче много обичам луканка!
След което обаче обяснява, че обича истинска луканка, а не тоя боклук, който се продава сега в магазините.
- Това, дето сега салам ли е?! - възмущава се той. - Това луканка ли е?
И ни разказва Пешо какво имало било в сегашните луканка, салам и суджук. Имало соеви гранули, протеин от свински кожи или говежди кости имало, овкусители и нитратна смес - това били съставките на всички колбаси  у нас. Ако имало месо, то било от остатъци върху животински кости, които се изстъргват от специална машина.
Поради почти ежедневните Пешови лекции на тази тема, аз спрях да ям всякакви видове салами, кренвирши и други такива. Докато един ден не ме покани на гости братовчедът Харизан. А този Харизан има цех за производство на колбаси и беше наредил на масата такава саламена палитра, че от нея би се впечатлил всеки художник-модернист с кулинарен уклон.
Погледнах масата и понеже съм човек откровен, казах на братовчеда:
- Абе, Харизане, това ли ти е гостоприемството, бе?! Колбасар си, маамустара! Прибери си, моля ти се соевите гранули, алигинатната смес и овкусителите, и извади малко домашна туршия за мезе!
А братовчедът Харизан се усмихна, както само един месар може да се усмихне, и рече:
- Яш спокойно! Никакви овкусители, никакви гранули няма тука! Истинско месо, екстра качество!
И ми обясни, че той също не яде от онова, което произвежда, но той и неговият ортак си били направили едно цехче, в което произвеждали само за свои хора и за собствена консумация истински кренвирши, истински салам, истински сарфалади, истински наденици.
- Е, не те ли е срам, бе! - възмутих се аз. - Значи за простосмъртните - жили и четина, а за вас...
- Що да ме е срам? - вдигна рамене братовчедът. - Виж к`во направиха политиците? Също като мен и ортака! Две държави! Едната, официалната - за народа, дето прилича на Сомалия, и една по-малка, за тях си, дето е Швейцария отвсякъде! Вземи си, вземи си от наденичката, топи се в устата, да знаеш!
Ако ви кажа, че не си взех, и че наистина не се топеше в устата - ще ви излъжа...


 

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 331

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 419

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 402

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 357

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ