07 Юни 2020неделя08:35 ч.

Йотова иска Асоциация на българските общности в чужбина

Вицепрезидентът отново настоя гражданство по произход да се дава само при владеене на езика

/ брой: 19

автор:Павлета Давидова

visibility 417

Вицепрезидентът Илияна Йотова обяви, че ще предложи създаването на Асоциация на българските общности по света. Идеята е новата структура да е представена навсякъде, където има наши сънародници. Йотова уточни, че ще разчита за изграждането й на останалите институции, тъй като без помощта на изпълнителната и законодателната власт това не би било възможно. Тя подчерта, че темата за българите зад граница е нейна постоянна тема още от началото на мандата. Екипът й е в постоянен контакт с над 150 дружества на наши сънародници от 33 държави. "Националната солидарност не спира на границата, нито отвътре, нито отвъд нея. Ние имаме един дом - България, и не можем да създаваме паралелни родини", заяви вицепрезидентът и подчерта, че възнамерява да посвети предстоящата година на единението на българите в България и по света. 

Йотова подчерта, че образованието и съхранението на българския език трябва да бъдат акцент в темата за сънародниците ни в чужбина. Изучаването на български е било основна тема на срещите й зад граница през изминалата година. С няколко български и европейски университети Йотова разработва програма за представяне на млади хора, избрали българистиката за професия.

За пореден път вицепрезидентът застъпи тезата, че получаването на гражданство заради български произход трябва да става само със задължително владеене на български според европейската езикова рамка, да се познават основните права и задължения в Конституцията, държавното устройство и нашата история.

В годишния си отчет вицепрезидентът отправи и препоръки към изпълнителната власт. Тя призова за повече внимание към предстоящото преброяване в Албания. Йотова отбеляза, че българските дружества там трябва да са много активни, още повече, че има натиск сънародниците ни там да се записват под друга националност. Според нея трябва да бъдем по-амбициозни за признаване на българско малцинство в Косово, да се задвижи откриването на българското училище в Одеса. Продължаващата териториална реформа в Украйна и  Молдова крие опасности от претопяване на българските общности, може да бъде нарушена компактността на диаспората в Болградския регион, предупреди вицепрезидентът. Йотова отбеляза и намаляващите ученици в българската паралелка в Босилеград. 

Испания отваря нощните клубове

автор:Дума

visibility 147

Нови 125 заразени c коронавирус в Македония

автор:Дума

visibility 181

Хиляди на протест срещу расизма в Лондон

автор:Дума

visibility 179

Датата

автор:Дума

visibility 274

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 982

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ