16 Септември 2019понеделник00:02 ч.

За СРС-ата и цената на хляба

С ниските приходи ГЕРБ показа, че източването на държавата сега е по-голямо отпреди

/ брой: 34

автор:Боян Балев

visibility 3366

Много българи определят скандала с изнесените записи от подслушване на Ваньо Танов като отклоняване на общественото внимание от същинските проблеми на хората. Когато се увеличават цените на храните, при замразени заплати и пенсии, в условията на нарастваща безработица, корупцията не изглежда толкова важна. Наистина записите уличават самия министър-председател - Бойко Борисов, а само преди дни заради подобен телефонен разговор бившата шефка на данъчните Мария Мургина получи от българския съд присъда 4 години затвор. Мнозинството българи обаче още от времето на Иван Костов са убедени, че всичките им управници крадат и доказателствата в тази посока не правят впечатление. Хората са притеснени най-вече от спадащия жизнен стандарт и не виждат по какъв начин "чадърът" над Мишо Бирата засяга реалните им проблеми.
В действителност връзката между онзи телефонен разговор на Бойко Борисов и жизнения стандарт на всеки българин е много пряка. Тя обаче не се вижда с просто око, защото конкретната случка с Мишо Бирата е само върхът на един огромен айсберг. "Чадърът" над един конкретен производител на бира е само капка в морето от "политики" на ГЕРБ по темите контрабанда и далавери с ДДС. Резултатът от този и от много подобни разговори, които вероятно са проведени наживо, а не по телефона и за това не са записани, ние можем да регистрираме в приходната част на държавния бюджет.
През 2010 г. има два милиарда по-малко приходи в държавата, отколкото през кризисната 2009-а. Това не може да се обясни по друг начин освен с главоломен скок на контрабандата, неплащане на ДДС и акцизи, разрастване на сивата икономика. Според европейски проучвания по поръчка на огромните мултинационални компании през 2010 г. контрабандата на цигари се е увеличила двойно. През 2008 г. държавата ни произвежда брутен вътрешен продукт 69 млрд. лева. Събират се 27 млрд. лв. от данъци, мита, акцизи и т.н. През тази година се планира БВП да бъде 77 млрд. лв. - с 8 млрд. повече отколкото през 2008 г. Но се планира да се събират приходи с почти 3 млрд. лв. по-малко.
Може да се каже, че още в края на 2010 г. с приемането на Закона за държавния бюджет за 2011 г. правителството на ГЕРБ предварително признава, че престъпните групи в България ще източат поне 3 млрд. лева от държавата през тази година. И това е официално признание на партията, която преди 18 месеца дойде на власт с ангажимента да спре източването в държавата. Борисов, Цветанов и другите "топченгета" в ГЕРБ с гласувания от тях бюджет на практика признаха, че при тяхното управление има по-голямо източване на държавата, отколкото при омразната тройна коалиция. Официално признаха, че те са в ролята на "крадеца", който вика: "дръжте крадеца".
Най-лошото е, че за тази лъжа плащат всеки ден обикновените граждани на България. Ниските приходи в бюджета неизбежно отлагат все по-далеч във времето индексациите на пенсиите и заплатите в публичния сектор. При наличието на инфлация това означава реално обедняване.
Липсата на средства в хазната се отразява директно и върху цената на хляба. Кабинетът Станишев успяваше да потиска цените на хляба чрез данъчни облекчения за производителите на зърно и хляб. Симеон Дянков обаче в своята неспособност да върже бюджета реши да увеличи приходите, като премахне тези облекчения. На практика значителна част от увеличението на цената на хляба влиза директно в държавния бюджет, за да компенсира загубените заради контрабандата приходи.
Жизненият стандарт на българите допълнително се влошава и от недостатъчното финансиране на редица публични услуги, най-вече здравеопазване и образование. Управляващите много често говорят за реформите в тези два сектора, но визията им за реформата започва и свършва със съкращаване на разходите, което задължително означава ограничаване на достъпа до качествени услуги, особено в здравеопазването.
Недостигащите приходи в държавния бюджет са удобен повод за Дянков да отлага плащания към фирмите по различни проекти. Фирмите от своя страна забавят дължимите суми към други фирми, които са им доставчици. Създава се една дълга верига от междуфирмена задлъжнялост, като по нея се спират първо заплатите на работниците. Както фирмите, така и работниците им спират плащанията по своите кредити към банките и по този начин политиката на ГЕРБ рефлектира дори в увеличаване на лихвите по банковите кредити.
 В същото време при липсата на средства в бюджета, за да може да продължава строителството по магистралите "Тракия" и "Люлин", държавата е спряла финансирането на цялата останала инфраструктура в България и това допълнително свива икономиката и повишава безработицата в цялата страна.
 

Манолова иска ревизия за отпадъците в София

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 177

Анелия Клисарова е кандидатът на БСП във Варна

автор:Павлета Давидова

visibility 88

/ брой: 177

Корнелия Нинова: ГЕРБ ги е страх от нас

автор:Павлета Давидова

visibility 94

/ брой: 177

Българите са най-недоволни от работата си

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 177

Обмислят енергиен данък за авиокомпаниите

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 177

Пускат юбилейна монета за БАН

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 177

Национализират "Дунарит"

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 177

Джонсън не бил вярвал в Брекзит

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 177

Йеменски бунтовници атакуваха саудитски рафинерии с дронове

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 177

В САЩ нарочиха Корбин за човек на Русия и Иран

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 177

Киев подготвя спорни предложения за Донбас

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 177

Малко ученици и учители, много промени за първия звънец

автор:Деси Велева

visibility 87

/ брой: 177

Лов на вещици

visibility 93

/ брой: 177

Медийна солидарност

автор:Павлета Давидова

visibility 83

/ брой: 177

Вечер на мъдрост и духовност

автор:Трифон Митев

visibility 60

/ брой: 177

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ