Забраниха соята в каймата
/ брой: 236
Според европейски регламент, който трябва да влезе в сила с настъпването на 2014 г., храните с етикет "мляно месо" или "кайма" трябва да съдържат само чист продукт. Забранява се прибавянето на соя, консерванти и други добавки. Продуктът трябва да съдържа само обезкостено месо с до 1% сол.
От Асоциацията на месопреработвателите в България съобщиха още, че върху етикетите ще трябва да има информация, освен за съдържанието на мазнини и съотношението между тях и протеините, но и също, че съдържанието трябва да се сготви, преди да се консумира.
Изискванията се отнасят само за чистото мляно месо. Те не важат за месните заготовки като суровите кебапчета и кюфтета. В тях ще може да се съдържат всякакви допълнителни добавки, задължително упоменати върху етикетите.
В момента каймата и продуктите, произведени от нея, съдържат различни добавки - от лук и подправки до соя и витамин С.