03 Август 2021вторник08:05 ч.

"Захарно момиче" от Габрово влезе в Книгата "Гинес"

Запалената колекционерка Павлина Йотова притежава най-голямата сбирка в света от пакетчета захар за кафе и чай и смята това си постижение за своя сбъдната мечта

/ брой: 77

автор:Ирен Танева

visibility 3241

Павлина Йотова е родена в Габрово. От седем години живее в София. Завършила е "Икономика на промишлеността", работи в частна фирма като секретар-преводач с английски и италиански език. Трикратна победителка в телевизионната игра "Минута е много". Водила е авторско предаване в габровското радио. Семейна, с един син.
 

Медийното внимание не я изненадва, не я впечатлява. Гостувала е в предавания на електронни медии, за нея пишат вестници и списания. А интересът никак не е случаен. Тя е притежателка на най-голямата в света колекция от пакетчета захар за кафе и чай.
Началото е преди деветнайсет години - през 1993-а. Павлина Йотова не пие кафето много сладко. Захарчетата й остават и си ги взема - "Нали съм от Габрово" - казва със самоирония тя. Впоследствие констатира, че е събрала много и с различни картинки. Така се ражда идеята да си направи колекция. А как я попълва?
Нейни приятели и близки й носят, когато се връщат от пътуване. Пакетчетата са малки, не заемат място, не струват пари. Тъй че жестът на приятелите не им създава затруднения.


Малка част от голямата колекция

Сред увлеченията на Павлина Йотова са пътуванията в чужбина. Това е още една възможност за обогатяване на колекцията й. Собственикът на фирмата, в която работи, също е страстен колекционер. И след всяко свое пътуване и той й носи захарчета. Популярният журналист от Българското национално радио Тома Спространов (с когото се познава покрай любовта си към италианската музика и участията в предаванията на радиото) се завръща от всяко свое пътуване до Великобритания (където живеят децата му) с торбички захарчета за нея. Принос в попълването на сладката колекция има и обичаният актьор и бивш министър на културата Стефан Данаилов. Ето как се случва това.


Данаилов участва в италиански филми, а приятелка на г-жа Йотова превежда един от тях - "Дело по съвест". От нея той научава за колекционерската й страст и започва да й изпраща захарчета. Но всъщност първите експонати са с български народни носии - събирани от родителите й много преди тя самата да започне да създава своята колекция. Има пликчета и от техни пътувания.
Колекцията е разположена в Габрово. Госпожа Йотова по обясними причини рядко отскача дотам. Затова няма много време да се занимава с експонатите, да ги подрежда. Направила е за тях секция в своята стая. Пази ги в кутии от шоколадови бонбони.
- Не съм измислила нищо друго - шегува се Павлина Йотова.

Документът от "Гинес"

А иначе пакетчетата захар не се съхраняват трудно. Няма специални изисквания за съхранение.
Една част от тях не са систематизирани, но тя се надява, че все някога ще успее да внесе пълен ред в сбирката си. Дори обмисля възможността да направи изложба, в която да представи по-интересните си серии. Мястото, на което се е спряла, е Домът на хумора и сатирата в родното Габрово. Експонатите са разделени на български, чуждестранни и кафява захар. Не ги дели по държави - дори не помни кое пакетче от коя държава е.
Сертификатът от "Гинес" получава, когато захарчетата са три хиляди триста осемдесет и четири, а сега броят им надхвърля пет хиляди. Но за това - малко по-нататък...
През 2009 г. колекцията вече доста се е увеличила и г-жа Йотова решава да кандидатства за влизане в Книгата на рекордите "Гинес". Това става чрез нейния сайт. Регламентът е следният: претендентът дава информация за колекцията си; ако избере безплатния вариант за кандидатстване, отговорът идва за един месец, при платения - за няколко дни.
Екипът на "Гинес" изпраща информация съществува ли такъв рекорд, какви документи са необходими за кандидатстване. Съответната кандидатура се регистрира, дава й се номер. Желаещият подготвя документите си. Те са много и твърде различни - в зависимост от рекорда, който иска да постави. В отговора от "Гинес" кандидатът получава писмо и сертификат при положение, че постижението му е рекордно. За своето постижение Павлина Йотова има съответния документ за 2009 г.
В колекцията са включени експонати от цял свят, от всички континенти. Сред по-екзотичните места са Хавайските острови, Йордания, Египет, Япония, Бирма, Виетнам, Доминиканската република.
Има цели серии, обединени тематично: цветя, животни, футболисти (в поредицата с френския национален отбор от 1998 г. снимка на всеки от футболистите е отпечатана на отделно пакетче), картини на известни художници, зодии - няколко пълни серии от различни държави, мисли на популярни личности, вицове. Последните, основно от Италия, докъдето най-често пътува, както и тези с мисли на известни личности, Йотова много си харесва. Те са по-различни, по-особени, отличават се някак от останалите. Има експонати от Израел - с надписи на иврит, и серия с известни мимове.
 Павлина Йотова мечтае да има по-красиви български захарчета. Нашите са предимно с реклами и не са особено интересни. Защо например да няма серия с най-прелестните кътчета от България?
Последните експонати в колекцията са й подарък. Нейна приятелка ги донесла от чужбина, те са с изображения на животни.
Извън това г-жа Йотова има и много други сбирки:
- Откак се помня, все колекционирам нещо - казва тя.
Колекционерската й страст се разгаря още в ученическите години, когато събирала салфетки и марки. Но с тези сбирки е прекратила отдавна - по финансови причини. Първата, с която кандидатства за "Гинес", е от многолистни детелини - с четири и повече листа. Това става преди двадесет и две години. Оказва се, че има и друга такава - много по-голяма. Самата тя си харесва колекциите от картички с котки и кучета и автографите от известни личности. Сред тях са актьори и певци - както холивудски, така и наши: Харисън Форд, Елизабет Тейлър, Клинт Истууд, Майкъл Дъглас. Г-жа Йотова им е писала по обикновената поща, а те са й отговаряли лично.
Що се отнася до захарчетата - и други хора у нас колекционират. Дали съществува такова хоби в чужбина Павлина не знае, но няма начин да не съществува. Рекордът, който е победила, принадлежи на германец. Тя обаче няма контакт с него. Само е чувала и чела за сбирката му.
Не липсват и любопитни, вълнуващи случки. При едно пътешествие в Египет например заради колекционерската й страст местен сервитьор я нарекъл Sugar Girl (Захарно момиче). А миналата година една бивша стюардеса, която събрала известен брой захарчета, й ги подарила. Във връзка с работата си тя посещавала многобройни екзотични дестинации, като чрез нея от някои държави Павлина Йотова за пръв път получава експонати. Дарителката се свързала с нея чрез медиите, в които се разказвало за оригиналната сбирка.
Питам запалената колекционерка какво е чувството да притежаваш сертификат от такава институция, който удостоверява, че твоята колекция е най-голямата по рода си в света. Тя споделя, че емоцията е в борбата. След това остава постигнатата мечта...

Милион българи нямат пари за почивка

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 147

БСП отново предлага 9% ДДС на лекарствата

автор:Юлия Кулинска

visibility 136

/ брой: 147

ИТН ще представи проекта за кабинет

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 147

Хасковлии пак протестират заради водата

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 147

До две години бензинът ще стигне 3,20 лв., а дизелът - 3,40 лв.

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 147

Бюджетът губи пари от дела срещу КЕВР

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 147

Разкриха пореден картел при санирането

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 147

Проблеми с новите екостикери

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 147

Заради новия щам Китай затваря градове

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 147

Буяр Османи: Илинден е важен и за България

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 147

Синът на Кадафи се връща в политиката

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 147

Кратки новини

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 147

Струва ли си?

автор:Ина Михайлова

visibility 459

/ брой: 147

Авторитарен модел на управление властва в София

автор:Деси Велева

visibility 177

/ брой: 147

ГЕРБ - заядливо и нечестно за миграцията

автор:Мирослав Попов

visibility 171

/ брой: 147

Вълната

автор:Аида Паникян

visibility 162

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ