01 Октомври 2020четвъртък17:57 ч.

Няколко думи

Запалиха фитила

/ брой: 59

автор:Валентин Георгиев

visibility 1152

Колко права се оказа Цвета Караянчева, като точно вчера си спомни за Народния съд в емоционален изблик от трибуната към депутатите. Очевидно има някакво шесто чувство, че това, което сътвори мнозинството под егидата на ГЕРБ, може да има и подобни последствия. Да пуснеш парламента да ваканцува точно в днешната ситуация е не просто израз на държавническо късогледство, а врътка за суспендиране на върховенството на закона в полза на безконтролната политическа власт на правителството и днешната управляваща партия. При това - направено съвсем осъзнато и безотговорно.

Неслучайно чл. 64, ал. 2 от Конституцията предвижда, че дори ако изтичат пълномощията и мандата на Народното събрание по време на извънредно или дори военно положение, те се продължават, а ако вече са изтекли към датата на обявяване на извънредното или военно положение - се възобновяват и разпуснатият парламент "възкръсва", продължава работата си. 

Нека припомним, че никога досега, дори по време на война, върховният законодателен орган у нас не е прекъсвал своята работа. Самият факт на редовно и пълноценно функциониращо НС по време на извънредно или военно положение е една от основните конституционни гаранции за демократичния ред, а в по-общ план и за правата на гражданите. 

Но юридическите аргументи за ГЕРБ отдавна вече са в коша. Приказките за някакъв си "дистанционен контрол" на министрите и писмени запитвания и отговори могат да служат само като сюжет за водевилен спектакъл, не и за сериозно оправдание.

Още по-циничното е, че по време на карантина депутатите дезертират в платен отпуск на пълна заплата, докато народът е оставен да се оправя както може. Уволнения, съкращения, никакви компенсации за принудителната загуба на работа, никаква перспектива в близко бъдеще за стотици хиляди семейства, а само ограничения, наказания, изолация, глоби и заплахи. 

А как лекарите работят в тази извънредна ситуация? Как работят полицаите и военните, митничарите и гранична полиция? Или депутатите са от някакъв друг, по-специален сой? А защо не преминат в онлайн режим на заседания, както премина цялата училищна система - риторичен въпрос, нали? Че ако парламентът не може да работи дистанционно, кой тогава ще може?

Очевидно, "народните" избраници от мнозинството не си дават сметка, че търпението има граница и фитилът е запален. А с всеки изминал ден влошаващата се среда от неадекватни решения може да предизвика взрив, при който страховете и подчинението на мерките за коронавируса да изглеждат само като зловеща игра на зомбита. 

Какво може да се направи ли? Дайте самоволството на властта на Конституционния съд! Най-малкото се нарушава де факто принципът за върховенство на законодателната власт, която олицетворява суверенитета на народа, избиращ народните представители. И сега тя фактически бива закрита по поръчка на изпълнителната.

Другото е диктатура, чиито временни мерки може да станат най-постоянното нещо. 

Стотици културни дейци поискаха оставката на Борисов и Гешев

автор:Дума

visibility 137

90 от общо 90 000 са заразените учители с COVID-19

автор:Дума

visibility 75

С 57% се увеличават случаите на КОВИД-19 за седмица

автор:Аида Паникян

visibility 98

Българите пазаруват храна и горива с кредит

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 186

Четвърт от сметките за парно ще се преизчисляват

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 186

Хартиените двулевки излизат от употреба от януари

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 186

БНБ запази правилата при кредитирането

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 186

Кремъл: ЦРУ работи с Навални

автор:Дума

visibility 141

Шамар за България и от Европейкия парламент

автор:Дума

visibility 249

Великобратания очаква 4 млн. безработни заради ковид кризата

автор:Дума

visibility 131

Папата отказа да приеме държавният секретар на САЩ

автор:Дума

visibility 277

Война между БКП и ЮКП за Македония 1941-1945 г.

автор:Христо Георгиев

visibility 446

/ брой: 186

Анатом на социалния крах през "прехода"

visibility 300

/ брой: 186

Целта: възраждане на България

visibility 271

/ брой: 186

Датата

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 186

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ