02 Юни 2020вторник00:34 ч.

Няколко думи

Запалиха фитила

/ брой: 59

автор:Валентин Георгиев

visibility 809

Колко права се оказа Цвета Караянчева, като точно вчера си спомни за Народния съд в емоционален изблик от трибуната към депутатите. Очевидно има някакво шесто чувство, че това, което сътвори мнозинството под егидата на ГЕРБ, може да има и подобни последствия. Да пуснеш парламента да ваканцува точно в днешната ситуация е не просто израз на държавническо късогледство, а врътка за суспендиране на върховенството на закона в полза на безконтролната политическа власт на правителството и днешната управляваща партия. При това - направено съвсем осъзнато и безотговорно.

Неслучайно чл. 64, ал. 2 от Конституцията предвижда, че дори ако изтичат пълномощията и мандата на Народното събрание по време на извънредно или дори военно положение, те се продължават, а ако вече са изтекли към датата на обявяване на извънредното или военно положение - се възобновяват и разпуснатият парламент "възкръсва", продължава работата си. 

Нека припомним, че никога досега, дори по време на война, върховният законодателен орган у нас не е прекъсвал своята работа. Самият факт на редовно и пълноценно функциониращо НС по време на извънредно или военно положение е една от основните конституционни гаранции за демократичния ред, а в по-общ план и за правата на гражданите. 

Но юридическите аргументи за ГЕРБ отдавна вече са в коша. Приказките за някакъв си "дистанционен контрол" на министрите и писмени запитвания и отговори могат да служат само като сюжет за водевилен спектакъл, не и за сериозно оправдание.

Още по-циничното е, че по време на карантина депутатите дезертират в платен отпуск на пълна заплата, докато народът е оставен да се оправя както може. Уволнения, съкращения, никакви компенсации за принудителната загуба на работа, никаква перспектива в близко бъдеще за стотици хиляди семейства, а само ограничения, наказания, изолация, глоби и заплахи. 

А как лекарите работят в тази извънредна ситуация? Как работят полицаите и военните, митничарите и гранична полиция? Или депутатите са от някакъв друг, по-специален сой? А защо не преминат в онлайн режим на заседания, както премина цялата училищна система - риторичен въпрос, нали? Че ако парламентът не може да работи дистанционно, кой тогава ще може?

Очевидно, "народните" избраници от мнозинството не си дават сметка, че търпението има граница и фитилът е запален. А с всеки изминал ден влошаващата се среда от неадекватни решения може да предизвика взрив, при който страховете и подчинението на мерките за коронавируса да изглеждат само като зловеща игра на зомбита. 

Какво може да се направи ли? Дайте самоволството на властта на Конституционния съд! Най-малкото се нарушава де факто принципът за върховенство на законодателната власт, която олицетворява суверенитета на народа, избиращ народните представители. И сега тя фактически бива закрита по поръчка на изпълнителната.

Другото е диктатура, чиито временни мерки може да станат най-постоянното нещо. 

Природният газ по-евтин, парното - не

автор:Мая Йовановска

visibility 116

/ брой: 102

КЗП проверява програмата за безлихвени кредити

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 102

Под 10% от хотелите и ресторантите в Банско работят

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 102

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 117

Над 4000 са арестувани в САЩ

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

Гърция ще дострои оградата по границата с Турция

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 102

Кремъл очаква подробности за поканата за Г-7

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 102

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 141

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 98

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ