18 Май 2024събота13:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Започнаха спекулации с цената на свинското

/ брой: 149

автор:Дума

visibility 1150

До Нова година цената на свинското у нас ще бъде с около 50% по-висока, отколкото е била в началото на 2019 г. Средната му цена ще е 7,50 лв. Това заяви по Би Ти Ви Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите в България. Цената вече се е повишила с около 40% от началото на годината досега, и то не само у нас, а в цяла Европа, но ситуацията с африканската чума ще допринесе за още едно поскъпване, каза той. Според него има и лек отлив от консумацията на свинско у нас напоследък, в рамките на около 5%. До дефицит от свинско според него едва ли ще се стигне, по-скоро проблемът е, че целият отрасъл ще пострада и загубите ще са милиардни.

Свинското месо у нас поскъпва, а на световния пазар поевтинява, коментира от своя страна пред БНТ председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов. Според него вдигането на цената у нас е резултат от говоренето за африканската чума.

Ситуацията на пазара е много интересна. Има поскъпване с 80 стотинки. От 7,75-7,80 стигнахме до 8,30. Абсолютно спекулативна цена. В същото време паралелно наблюдаваме друг процес - на световния пазар цената на свинското намалява. На Чикагската борса, която е индикатор на пазара, цената е станала от 1,90 към 1,69 долара. Това е изцяло вредна спекула, изцяло е вследствие на създадените страхови настроения в обществото вследствие на многото говорене покрай заболяването", заяви Иванов. Иванов заяви, че снабдяване на месо има достатъчно и далеч заболяването не е обхванало цялата страна.

И най-лошото да стане, не очаквайте драматични изменения на цената, защото ние сме част от много по-голям пазар, много добре урегулиран, свърхконкурентно натоварен и с много добро предлагане на свинско месо, каза още председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

"Булгаргаз" съди "Газпром" за 400 млн. евро

автор:Дума

visibility 1035

/ брой: 91

КЕВР: Евтиното парно ще доведе до по-скъп ток

автор:Дума

visibility 978

/ брой: 91

Изпитът за ловци поскъпва

автор:Дума

visibility 1026

/ брой: 91

Състоянието на Фицо остава "много тежко"

автор:Дума

visibility 1095

/ брой: 91

Нидерландия ще има дясно правителство

автор:Дума

visibility 1016

/ брой: 91

Скъсаха Преспанския договор в Атина

автор:Дума

visibility 1129

/ брой: 91

Извънредно положение в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 980

/ брой: 91

5 куршума

автор:Таня Глухчева

visibility 1190

/ брой: 91

Стъкмистика

автор:Мая Йовановска

visibility 1127

/ брой: 91

За достойна България в мирна Европа!

автор:Дума

visibility 968

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ