14 Август 2020петък05:06 ч.

Лозунгът на снимката е показателен: "Върни се на работа. Зарази се от вируса. Спаси милиардерите"

Позиция

Здравеопазване, което не лекува, а ограбва

Нобелистът Ангъс Дийтън: Пазарните принципи не могат да създадат добра здравна система

/ брой: 124

автор:Иван Аладжов

visibility 884

Нобеловият лауреат по икономика за 2015 г. Ангъс Дийтън, който работи по проблемите на бедността, предупреждава, че пандемията от коронавирус ще засили съществуващите неравенства в американското общество - както в доходите, така и във възможностите за достъп до здравеопазване. Съществуват например значителни разлики в положението на хората с висше образование и на тези, които го нямат. Пандемията облагодетелства гигантите на електронната търговия, но не и другите търговски фирми, които се борят за оцеляването си.

Здравеопазването е важен социален фактор. Здравната система на САЩ е изградена върху принципа на печалбата. Тя е голям източник на неравенство, казва Дийтън. Всяка друга здравна система е по-добра от американската претенция, че пазарните принципи могат да създадат здравеопазване, защото те не могат да направят това. Става дума за огромна конспирация, при която се изземват парите на обикновените хора и тези пари отиват при хора, които са по-богати, заявява икономистът.

Дийтън посочва по-високата смъртност от КОВИД-19 сред афроамериканците, както и това, че работниците, които се трудят на предната линия, рискуват живота си поради опасността да се заразят с вируса. Те са принудени да поемат този риск, за да не загубят работните си места. Нобелистът привлича вниманието и към тежката участ на милионите американци, уволнени поради пандемията и вече непритежаващи здравна осигуровка, защото тя е била свързана с техния работодател. На хората, възстановили се от заболяването, и на семействата на починалите от болестта могат да бъдат предявени огромни медицински сметки, защото дори тези със здравна осигуровка често трябва да правят големи доплащания, казва икономистът. Дали това ви напомня българското здравеопазване с болниците, превърнати във фирми, и с най-високото в рамките на ЕС доплащане в брой от джоба на пациентите над здравните осигуровки? Доплащането формира 48% от общите пари за здраве в България - каза ни го проучване на Еврокомисията и ОИСР.

Дийтън смята, че скъпата здравна система в САЩ влошава положението с разпространението на коронавируса, защото много от хората без застраховки не търсят медицинска помощ, не могат да си го позволят. Той не е сигурен, че кризата в общественото здравеопазване или сегашното национално въстание против системния расизъм могат да послужат като катализатори за истинска промяна в САЩ. Общественият гняв, породен от полицейското насилие или от скандално скъпото здравеопазване, би могъл да създаде структурна промяна. Но няма гаранция, че това ще се случи.

Разсъжденията на Дийтън идват месец, след като анализ на изследователи показа, че в САЩ богатството на милиардерите е нараснало с 434 милиарда долара между 18 март и 19 май, докато обикновените американци понесоха икономическия удар на пандемията. 

Ден 36: Нови блокади в София, Русе, Варна и Пловдив

автор:Дума

visibility 16

Бойко Борисов се скри от НС и протеста

автор:Павлета Давидова

visibility 85

/ брой: 155

Морският сарай на Доган се оказа изцяло незаконен

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 155

Домашните ремонти ще намаляват данъците

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 155

Лаптопите най-търсени в кризата

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 155

Българите карат най-старите коли в Европа

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 155

59 на сто от хората правят застраховки по задължение

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 155

Франция изпраща военни в Крит

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 155

Помпео с антикитайска обиколка в Европа

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 155

Краткии новини

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 155

Ама кой щял да дойде, като се махне Борисов

visibility 129

/ брой: 155

Протестите са на народа

visibility 77

/ брой: 155

Датата

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 155

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ