08 Август 2020събота17:54 ч.

Зенг Фанжи и китайското чудо

/ брой: 186

автор:Надежда Ушева

visibility 1315

Художникът Зенг Фанжи е един от най-известните представители на китайското чудо, което размести пластовете в световния пазар на съвременно изкуство. Освен това той е талантлив живописец, изработил свой метод на съчетаване между източната медитативна традиция, западната попкултура и влиянията от експресионизма.
Той рисува с няколко четки. Реалистичните сюжети в платната му често са примесени със "случайни" мазки и петна, оставени от подсъзнателното действие на ръката. Както при мнозина от съвременните китайски художници, стилът му се корени в принципите на социалистическия реализъм, но на мястото на обичайния патос се е появила гротеската във фигури с необичайно големи глави, усамотението и една тъжна социална критика.
Фанжи рисува по класически образци на модерното изкуство. Независимо от главоломния му световен успех, за автора най-важен е Китай. Той е източникът на социалните и политическите теми в картините му, които така силно вълнуват западния свят.
Зенг Фанжи черпи вдъхновение от личната си биография, от политическите особености на своята страна и от музейните образци на съвременната култура. Изложбата може да се разгледа до 17 август в Национална галерия за чуждестранно изкуство.

 

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 150

Самолет сe разцепи на две при кацане в Индия

автор:Дума

visibility 304

В Русия патентоваха препарат срещу COVID-19

автор:Дума

visibility 389

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 150

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 601

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 1083

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ