01 Октомври 2020четвъртък21:30 ч.

Звънящи дъждове в робските години

/ брой: 70

автор:Христо Цеков

visibility 1743

В личен план, да си призная, трудно ми е да чета романи и то в големи по обем размери. Въпреки това, отваряйки няколко страници от книгата на Иван Иванов-Иванич "Звънящи дъждове" от издателство "Водолей" възприех, че съдържанието ще ме заинтригува. Защото се отнася за времето от турското робство, зверствата на поробителя и начина на борбата от поробения българин. Историчността бе обстоятелството, което ме мобилизира за няколко вечери и ранни утрини да преполовя почти 400-те страници.
На практика един от факторите да наруша стереотипа си и да не се ровя в чисто документална историческа творба бе и бележката на четвъртата корица от уважавания от мен писател Никола Радев, който между другото споделя: "Звънящи дъждове" разчупва познатата схема на нашия исторически роман"... И още: "Своеобразен екшън, романът на Иванич показва събуждането на българина от петвековния кошмар на робството, духовното му съзряване и готовността му да умре, но да бъде свободен." Заключение на неотдавнашния председател на СБП, което ме отпраща към Христо-Ботевия изказ, че "само онзи, който е свободен, само той може да се нарече човек в пълен смисъл на думата, а който умре за свободата, той не умира само за своето отечество, а за всичкия свят".
Всъщност г-н Радев ми "подсказа" да не се притеснявам от обстоятелството, че романът в деветте си части е без подсказващи подзаглавия и в коя глава за какво ще се говори. Авторовото умение да разказва за съдбата на поробения българин не само ме задържа върху страниците, но ме предизвикваше да не спирам проследяването на започналите се действия, описани до този момент... И така страница след страница, събитие след събитие, за да стигна до досадното определение "прочетох я на един дъх". Макар да съм чел много от литературата за този период от българската история, в мен остана удовлетворението, че един мой сънародник чрез майсторското използване на перото ни припомня за жестокостите на поробителя дори в последните години на османската власт. Едновременно с това Иван Иванов-Иванич по един вълнуващ и същевременно убедителен начин чрез двамата братя Стамен и Никола и техните сподвижници в четническото и хайдушкото движение ни показва всеотдайността и жертвоготовността за достигане до лелеяната житейска мечта да видят свободно отечеството си.
В началото на творбата авторът отбелязва, че посвещава книгата на децата си Ясен и Велислава, на внуците си Ясен, Даниел, Кирил и Камелия и на техните връстници с пожеланието "Никога да не забравят славното ни минало и да се гордеят, че са българи". Като читател обаче си позволявам, към безспорното авторово право, да отнесем творбата му, т.е. да я посветим и на 135-годишнината от Априлското въстание 1876 г. "Звънящи дъждове" е произведение, което заслужава не само да се прочете от сънародниците ни от всички поколения, но и да се приобщи към аналите, свързани с кръглата годишнина на историческото събитие.

Орязват основни трудови права

автор:Дума

visibility 10

/ брой: 187

ЕП зове Брюксел да ни спре еврофондовете

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 187

Президентът: Главният прокурор системно погазва закона

автор:Дума

visibility 26

/ брой: 187

ЕЦБ вече ще отнема лицензите на банките у нас

автор:Дума

visibility 40

/ брой: 187

САЩ пак се обявиха срещу АЕЦ "Белене" и "Балкански поток"

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 187

Излишъкът в бюджета се стопи до 890 млн. лв.

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 187

КЕВР одобри поскъпването на газа с 10%

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 187

В Брюксел търсят компромис с Кипър

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 187

Маас: Скопие да реши въпросите с България

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 187

Словакия връща извънредното положение

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 187

Путин, Тръмп и Макрон с призив за Карабах

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 187

Мариян Огнянов: Националите не ме радват

автор:Мони Георгиев

visibility 53

/ брой: 187

Хайде да съберем пари!

автор:Деси Велева

visibility 60

/ брой: 187

Датата

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 187

Война между БКП и ЮКП за Македония 1941-1945 г.

автор:Христо Георгиев

visibility 502

/ брой: 186

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ