27 Май 2020сряда09:51 ч.

Англичаните ще плащат по-евтино тока

Енергийният регулатор в страната забрани сложните тарифи за ток и парно

/ брой: 265

автор:Галя Кларк

visibility 1207

Енергийният регулатор в Англия Ofgem анонсира серия от промени на пазара в полза на потребителите на ток и парно. Тези предложения щели да направят енергийния пазар по-ясен и честен. Според плановете доставчиците трябва да показват на сметките най-ниските си тарифи. Новината от регулатора дойде, след като премиерът Дейвид Камерън шокиращо заяви в средата на октомври в парламента, че доставчиците ще са задължени да показват най-ниските си тарифи на клиентите. По-късно Камерън поясни, че иска да е на страната на семействата, които са най-притиснати, работят здраво, но се затрудняват да си плащат енергийните сметки.
Премиерът изненада енергийната индустрия, когато заяви, че ново законодателство ще постанови клиентите да получават най-ниските тарифи от доставчиците. Според Дейвид Камерън това не е направено от лейбъристите в продължение на 13 години.
Лейбъристите от своя страна обвиниха премиера, че причинява

хаос на енергийния пазар

защото няма идея как на практика ще се изпълни това. Самите консерватори бяха объркани, а лейбъристите не пропуснаха нова атака към премиера. Според тях енергийната политика на управляващите е каша.
Каква ще е бъдещата политика на енергийния пазар? Регулаторът Ofgem ще ограничи енергийните доставчици да предлагат не повече от 4 тарифи всеки. Сега те предлагат двойно повече. Предложенията на Ofgem включват още забрана на сложните тарифни планове, нова

персонализирана информация за клиентите

и осигуряване на информация за най-ниската тарифа на клиента, чийто договор изтича. Регулаторът се надява, че така клиентите няма да си объркват от многото и сложни тарифи, както е в момента. Това ще е най-голямото разтърсване на енергийния пазар от десетина години насам, откакто има конкуренция, коментират експерт
Анджела Найт, главен изпълнителен директор на организацията Energy UK, която представлява най-големите доставчици, каза, че планът на Ofgem е твърде предизвикателен за компаниите доставчици.
Регулаторът Ofgem се надява новите планове да влязат в сила следващото лято. Компаниите обаче могат да започнат да прилагат новите изисквания още сега. От сайта, сравняващ цените - Uswitch, заявиха, че предложенията са в посока по-добре регулиран пазар. Промените нямало да решат проблемите на клиентите с техните доставчици, но ще ги улеснят да контролират по-добре сметките си.
От потребителската група Which? заявиха, че това е още една голяма стъпка в помощ на хората - да получат най-добра цена за използваната енергия.
Реформите, предложени от кабинета, тепърва ще се обсъждат от парламента. В дискусиите из интернет форумите по темата британците

настояват за ренационализация на енергийните доставчици

Мнозина си дават сметка, че това едва ли ще стане - при консерваторите по идеологически причини, при лейбъристите заради страха от отговорността. "Пазарната" мантра на торите не работи в картелен тип индустрия. Цените са фиксирани, всички компании измислят едни и същи извинения. Те разбират само от максимални печалби за акционери, изпълнителни директори и пр., коментират клиентите.


Как е в момента


В Обединеното кралство има множество енергийни тарифи. При смяна на доставчика може да се спестят до 300 лири от сметките. През декември 2011 г. енергийният регулатор Ofgem накара енергийните компании да опростят тарифните си структури. Резултатът бе, че те предложиха много повече тарифи отпреди, коментират от TheEnergyShop.com. E.ON например премахнал осем продукта и създал девет. Според Ofgem близо три четвърти от енергийните консуматори остават на "стандартни" тарифи, дори и когато се знае, че те са сред най-високите на пазара.
Скорошно проучване показа, че само 1 на 10 души може да разбере коя е най-евтината тарифа, когато сравнява няколко. Ако обаче тарифите са написани в проста форма, девет от десет души ги разбират и могат да изберат. Организацията "Which?" иска енергийните тарифи да се опростят, с проста цена на използвана единица. Сега има специален сайт, който помага на хората да сравняват, пресмятат и сменят доставчика. Има и сайт с рейтинг на фирмите според потребителите - The TrustPilot. В този рейтинг са важни не само цените, а и обслужването. Например First Utility предлага едни от най-ниските цени, но има нисък рейтинг 1,6 от 10, докато EDF има 5,4 от 10 и SSE 9 8,1 от 10. Превключването на нов доставчик отнема три седмици според правилата на ЕС, а в Обединеното кралство е към 5-6 седмици. Странно е защо въпреки правилата на ЕС в България все още е запазена монополната структура на енергийния пазар.

 

Гърция отваря въздушните си граници

автор:Дума

visibility 56

Първа оставка в британското правителство

автор:Дума

visibility 170

На 1 юли Израел анексира палестински територии

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 98

Китай е удвоил делата срещу корупцията

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 98

МЕЛОДИЯТА

автор:Анжел Вагенщайн

visibility 237

/ брой: 98

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ