15 Септември 2019неделя20:22 ч.

Една от дъсчиците с мистериозен текст

Мистерии

Австралийци амбицирани да разгадаят ронго-ронго

Ще използват компютърна програма, създадена за тази цел

/ брой: 32

автор:Зора Богданова

visibility 761

Лингвисти от Факултета по екзотични филологии към университета на австралийския град Пърт са се амбицирали да дешифрират древната писменост ронго-ронго с компютърна програма, създадена за тази цел. Първият опит "да строшат костеливия орех" е насрочен за 19 март т.г.

Ронго-ронго, или кохау ронгоронго, са текстове, издълбани на малки дъсчици. Първият, който открива част от тях на Великденския остров (остров Пасха), намиращ в южната част на  Тихия океан, е френският пастор Южен Ейро. Той предполага, че са дело на местни жители. В продължение на осем месеца се мъчи да ги прочете, но удря на камък и се отказва. Обявява ги за произведения на дявола и в яда си чупи част от тях. Досега на камък удрят и стотиците мераклии, опитали да разберат какво пише на тях.   

Всички таблички са направени от дървото торомиро. Досега не е ясно дали символите, използвани от неизвестния автор (неизвестните автори) представляват дума или сричка. В различни музеи се намират около 25 броя дъсчици. Обикновено те се обозначават с буквите на латинската азбука, но в левия горен ъгъл на някои има цифра, не буква. Световноизвестният норвежки етнограф и пътешественик Тур Хейердал, който доста се труди върху текста на една от дъсчиците, смята, че той описва броя и вида на предметите, включително украшенията, притежавани от млада жена, живяла някога на остров Пасха. "Според мен една от фигурките, издълбана на дървената табличка, символизира малък жезъл, други две - украшения, подобни на огърлици, а много интересна спираловидна заврънкулка - пръстен. 

Руският лингвист проф. Лев Подвалски пък твърди, че част от странните йероглифи, украсяващи дъсчиците,  са символи, останалите - геометрични фигури. Той преброява общо 800 различни знаци на необикновените дървени реликви.

"През 1862 работоспособното население на Великденския остров, в това число и хора, владеещи изкуството да четат кохау ронгоронго, е  отведено в Перу, за да робува на тамошни богаташи и поради това никой не може да помогне на специалисти като мен да дешифрират мистериозните надписи на дъсчиците", обяснява лингвистът Карл Темпълтън от университета на Чикаго.

Най-богатата колекция дъсчици притежава белгийският архиепископ Флорентин-Етиен Жосан. Той се запознава с преселилия се на остров Таити коренен жител на Великденския остров Меторо Тау а Уре, който се бие в гърдите, че навремето изучавал ронго-ронго и може да прочете текстовете на всички дъсчици. Но впоследствие се оказва, че е мошеник.

В момента са известни 11 дъсчици с пълни текстове и 14 доста увредени. Те съдържат 14  083 знака в 314 реда. Известният руски спец по екзотични писмености Иля Гелб е на мнение, че текстовете на дървените таблички са магически рисунки. Аргументите му се свеждат до наблюдението, че знаците си приличат много, а се различават само в най-малките детайли и опитите да бъдат диференцирани се натъкват на много трудности.

Новозеландският окултист Стан Фишер подчертава в своя монография, издадена през 1997, че повечето дъсчици възпроизвеждат магическата формула на оплождането, спомената в една от версиите за сътворението на света. 

Най-сериозно и най-задълбочено е изследването на руската изследователка Ирина Фьодорова, която посвещава на писмеността ронго-ронго две книги и много статии. Тя отбелязва: "За писмеността кохау ронгоронго са характерни три вида символи: идеограми (знаци, описващи обектите), омографи (създадени са по асоциация със звуци) и ключови. Фьодорова е сигурна, че надписите на дъсчиците са магични формули, чиято цел е да осигурят богата реколта.

Много са учените, които посочват представители на космически разум като автори на текстовете, издълбани върху дъсчиците. На Великденския остров има стотици огромни монолитни фигури на същества, каквито не обитават Земята. По всяка вероятност те са пратеници на високоразвита цивилизация и надписите на дървените таблички са тяхно дело.

Но, за да разберем дали тази хипотеза е правилната, някой трябва да дешифрира загадъчните текстове. 

Манолова иска ревизия за отпадъците в София

автор:Дума

visibility 40

/ брой: 177

Анелия Клисарова е кандидатът на БСП във Варна

автор:Павлета Давидова

visibility 28

/ брой: 177

Корнелия Нинова: ГЕРБ ги е страх от нас

автор:Павлета Давидова

visibility 28

/ брой: 177

Българите са най-недоволни от работата си

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 177

Обмислят енергиен данък за авиокомпаниите

автор:Дума

visibility 28

/ брой: 177

Пускат юбилейна монета за БАН

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 177

Национализират "Дунарит"

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 177

Джонсън не бил вярвал в Брекзит

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 177

Йеменски бунтовници атакуваха саудитски рафинерии с дронове

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 177

В САЩ нарочиха Корбин за човек на Русия и Иран

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 177

Киев подготвя спорни предложения за Донбас

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 177

Малко ученици и учители, много промени за първия звънец

автор:Деси Велева

visibility 34

/ брой: 177

Лов на вещици

visibility 26

/ брой: 177

Медийна солидарност

автор:Павлета Давидова

visibility 24

/ брой: 177

Вечер на мъдрост и духовност

автор:Трифон Митев

visibility 23

/ брой: 177

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ