24 Януари 2022понеделник00:07 ч.

ново:

Конгресът не прие оставката на Корнелия Нинова *** Румен Радев: В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя *** Александър Симов: Не смятам, че БСП е идейно променена *** Крум Дончев: Най-голямата ценност на БСП са членовете ѝ, а тяхното мнение е закон *** "Фич“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България Конгресът не прие оставката на Корнелия Нинова *** Румен Радев: В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя *** Александър Симов: Не смятам, че БСП е идейно променена *** Крум Дончев: Най-голямата ценност на БСП са членовете ѝ, а тяхното мнение е закон *** "Фич“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България

Експерти:

България е машина за неравенства

/ брой: 195

автор:Дума

visibility 73

Дискусия на тема "Политиката по доходите в България в контекста на принципите на европейския стълб за социалните права" организираха онлайн фондациите "Фридрих Еберт" и "Солидарно общество". Бе обсъдено къде точно се намира страната ни по отношение на европейските практики и тенденции, особено предвид многобройните задни позиции в различни класации по стандарт на живот, възнаграждения и развитие на човешките ресурси. За съжаление България е определена като "отличник по неравенства" - с растяща бедност, пропадаща социална защита, сриващи се здравеопазване и образование - на практика "машина за неравенства". Една от най-важните предпоставки за изпадане в риск от бедност е липсата на образование, което заедно с демографската динамика и образователния профил на населението ясно разкрива ключови и предстоящи проблеми в развитието на българската икономика и равнище на доходност, гласи едно от заключенията.

Представителят на "Фридрих Еберт" за България Жак Папаро акцентира немските политики за увеличение на минималната заплата върху т.нар. програма "Респект", която цели всеки да живее сносно от доходите си и да няма работещи бедни. Георги Пирински отбеляза, че не бива да очакваме само на равнище ЕС задължителни норми, тъй като значение има какво прави всяка страна-членка. Зам.-министрите от МТСП Надя Жекова и Иван Кръстев също се включиха в дебата. Кръстев направи паралел между България и Румъния, която бележи чувствително нарастване на доходите. По думите му за 10 години населението на България е намаляло с 590 000 души. В същото време броят на бедните пенсионери се е увеличил със 128 000 души, а на бедните деца - с над 17 000. Той смята, че няма адекватна политика за социалната закрила на най-уязвимите - пенсионерите и децата. Жекова бе подготвила презентация за броя на хората, работещи на минимална заплата. Близо 1,6 милиона българи са под прага на бедност, а близо половин милион души или 29% от наетите в страната са на минимална заплата, стана ясно на дискусията. Доц. Ирина Данаилова и д-р Александър Димитров също дадоха интересни данни, а Мирена Филипова от сайта "Барикада" повдигна въпроса за връзката на качественото образование с възможностите за професионална реализация. 

 

 

Студ в Гърция: Температурите достигнаха -17 градуса

автор:Дума

visibility 188

Русия арестува хакери, издирвани в САЩ

автор:Дума

visibility 432

Сняг и минусови температури сковаха Северна Гърция

автор:Дума

visibility 432

Защо гласувахме в ООН за Истанбулската конвенция?

автор:Дума

visibility 1605

/ брой: 14

Диагнозата на думите

автор:Дума

visibility 582

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ