20 Септември 2019петък09:30 ч.

Младежи

Битката за енергетиката

/ брой: 110

автор:Боян Балев

visibility 2911

Цели 15 месеца след февруарските протести енергетиката отново стана арена на генерално политическо сражение, само една седмица преди изборите за членове на Европейския парламент. Опорните точки на енергийната олигархия и организационната й схема за политическа манипулация, изложени подробно от Иво Прокопиев, разголиха и очертаха една основна фронтова линия на политическо противопоставяне в българското общество.
От едната страна на фронта се подрежда т.нар. кръг "Капитал" - става въпрос най-вече за Иво Прокопиев и президента Росен Плевнелиев. До тях застават Бойко Борисов и ГЕРБ, както и Реформаторският блок заедно с цялата остатъчна десница. Зад тази политическа групировка стои мощен икономически гръб в лицето на ЕРП-тата, компаниите им майки, производителите на ток от възобновяеми енергийни източници, както и други външни корпорации, чиито интереси в България се защитават от ГЕРБ и десницата. Въпросната група е подпомагана от ЕНП и небезизвестните фондации, през които групировката получава американско финансиране.
Срещу тези сериозни икономически и политически сили стоят почти самотни БСП и другите партии от Коалиция за България. В тази битка те могат да разчитат условно на подкрепа от страна на "Атака" и още по-условно на ДПС. Основното предимство на левицата е, че защитава интереса на потребителите на електричество в България, които са мнозинството от населението, както и интересите на българската енергетика.
Изборът на 25 май от европейски избор на практика се превръща в избор за бъдещото развитие не само на българската енергетика, но и на цялата българска икономика. Доста повърхностно е да се мисли, че става въпрос само за това дали цените на тока да са по-ниски или по-високи. Битката е за съдбата на българската енергетика. Съдба, която зависи от ограничаване претенциите и печалбите на ЕРП-ата и възобновяемите енергийни източници, от една страна, както и от продължаване работата по "Южен поток" и новите ядрени мощности на двете площадки в Белене и Козлодуй.
Енергетиката е последното оцеляло от онази българска индустрия, която намираше работа за всички българи в държава с 9 милиона население. В зората на прехода старото СДС заклейми тази индустрия като лоша и вредна и въпреки усилията на левицата успя до голяма степен да я ликвидира с решаващата международна подкрепа на американски и европейски политически и икономически интереси.
 За трети път след референдума през януари 2013 г. и последвалите парламентарни избори българинът трябва да избира в каква България иска да живее. Дали иска да се върне към статуквото от времето на ГЕРБ, към политиката на Дянков, към провежданата от цялата десница от СДС до ГЕРБ политика на ликвидиране на реалната икономика и обезлюдяване на държавата ни. Или иска, запазвайки българската енергетика и помагайки й да оцелее, да запази и шансовете за възстановяване на българската индустрия и онези 1 милион работни места, които са така нужни на икономиката, обществото и държавата. Работни места, които единствени могат да преобърнат и тежката демографска ситуация в България.
Изборът на 25 май е просто трети, но много важен етап от битката за българската енергетика, икономика и индустрия. През януари 2013 г. българите гласуваха за ядрената си енергетика, но на парламентарните избори отново не дадоха мнозинство на нейните привърженици. ГЕРБ и ДПС, които са скептични по темата АЕЦ Белене, получиха над 120 мандата и по този начин се блокира рестартирането на проекта. Една победа на БСП и Коалиция за България на 25 май може да донесе нужното разместване на политическите пластове, което да отвори пътя на втората централа и реиндустриализацията на България като цяло. Кабинетът "Орешарски" ще получи спокойствие за изпълнение на пълния си мандат, стопанските субекти ще получат сигнал, че възстановяването на икономиката е необратимо, защото нов мандат на Дянков няма да има поне до 2017 г. Другият път означава завой в обратната посока към февруари 2013, герберските сметки за ток и уличните протести. Много е важно в останалата една седмица до изборите възможно най-много българи да осъзнаят това и да вземат правилното решение в "тъмната стаичка" на 25 май с номер 15 в интегралната бюлетина.
 

Хаос и искания за оставки в БНР

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 181

Четирима се обадили "отгоре" за сваляне на Великова от ефир

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 181

Пуснаха Джок Полфрийман предсрочно от затвора

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 181

Системите на НАП били надграждани зле

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 181

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 181

Кратки новини

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 147

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 134

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 111

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 62

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ