25 Юни 2021петък03:35 ч.

Да гласуваме за БСП!

Това е партията, с която са свързани очакванията за по-добро бъдеще на България

/ брой: 105

автор:Велко Вълканов

visibility 10479

Дни ни делят от парламентарните избори на 12 май. Изключителната им важност налага да обмислим сериозно своето отношение към партиите, допуснати до участие в тях. В изборите ще участват 63 партии - самостоятелно или в коалиции. Всички излизат с програми, които манифестират дълбока  загриженост за съдбата на България. Но ще трябва да изберем една. Всъщност изборът е значително по-ограничен. Реално ще трябва да избираме между онези, които имат шанс да преминат 4-процентовата бариера.
При така очерталата се картина, без   колебание казвам, че ще гласувам за Коалиция за България. Всъщност искам да гласувам преди всичко за оглавяващата тази коалиция Българска социалистическа партия. Това е партията, с която днес свързвам своите очаквания за по-добро бъдеще на България.
БСП не е единствената лява партия, към която изпитвам доверие. Няма да скрия, че с доверие се отнасям и към комунистическите партии, но те, все още разпокъсани, нямат шанс да преминат дори еднопроцентовата бариера. Подаденият за тях глас е следователно изложен на риска да загуби своята стойност, а положението е такова, че нямаме право да загубим дори един глас.
Ще гласувам за БСП, без да страдам от илюзията, че тя е самото съвършенство. Подобно на всяка човешка съвкупност, тя не е застрахована срещу грешки и недостатъци. Но БСП е все пак най-добрата от всички партии, които ще бъдат представени в бъдещия парламент. В небивало тежката икономическа, социална и духовна криза, в която се намира нашето общество, тъкмо БСП предлага реална програма за нейното преодоляване.
БСП е качествено различна от всички други,  участвали в управлението на страната ни, десни партии. Десните партии, възникнали върху основата на определени, съществуващи към даден момент общи интереси, неизбежно се разпадат, когато се разпадне общността на интересите им. Например мощният някога Съюз на демократичните сили, изграден върху общия към 1989 г. интерес да се разгроми социалистическото общество, започна да се разпада веднага, след като общият интерес бе удовлетворен. Настъпилият между интересите на отделните групи в СДС конфликт доведе накрая до неговия крах. Тази съдба имаха или ще имат и други партии у нас.
За разлика от десните партии БСП има не просто интереси, а кауза. Това е каузата на социалната справедливост, която иска да гарантира на всички хора равни условия за развитие, доколкото всички хора, както казва Русо, се раждат равни. Това е от векове отстоявана кауза, която произтича от природата на човека и поради това упорито прониква във всяка човешка общност. В никоя държава в света няма да намерите партия ГЕРБ, партия СДС, партия РЗС, но във всяка държава ще намерите дейна социалистическа партия, представена в един или друг вариант. Това е неизтребима партия, както е неизтребим човешкият стремеж към щастие.
БСП се намира без съмнение в трудна предизборна ситуация. Тя е поставена при такива външни и вътрешни условия, които не всякога й позволяват да прояви своята социална (социалистическа) същност. Срещу нея действат десетки, изпълнени с корист, буржоазни партии. Особено безогледен противник БСП има в лицето на престъпното образувание, наречено ГЕРБ. Лидерите на тази партия, които са и формално уличени в тежки престъпления, използват цялата си мръсна енергия срещу БСП, доколкото именно тя е пряката заплаха за нейното политическо битие. Срещу БСП действа съвършено некоректно и временното правителство на Марин Райков, както и различни агенции за социологически проучвания, които срещу добра сума предоставят каквито им поискат данни.
БСП е подложена на ожесточена критика заради нейното недалечно минало. Но тя няма защо да се срамува за ония 45 години, когато ръководеше страната. Това бяха години на съзидателен труд, в резултат на което България се нареди сред първите 30 държави в света с най-развита икономика. Всеки имаше осигурено право на труд, всеки ползваше  безплатно образование и здравеопазване, всеки живееше без страх за своето бъдеще. Науката, изкуството и културата достигнаха равнище, което даде основание България да бъде наречена "държава на духа".
Не може, от друга страна, да се отрече, че БСП носи и отговорността за някои неуспехи в  управлението на тройната коалиция, като понесе за това и съответните последици. В 41-ото НС тя бе представена едва с 40 депутати. Но тя си направи необходимите изводи, които ще й позволят отново да стане първата политическа партия в страната.
БСП има своя огромен изборен потенциал, заложен във волята и интересите на добрите хора в България. Доказателства в тази насока ни предлагат резултатите от произведените през изминалите 23 години парламентарни избори. Във ВНС, избрано на 10 юни 1990 г., от всички 400 народни представители 210 бяха от БСП (114 бяха избрани по мажоритарната система и 96 - по пропорционалната). Някои вероятно ще си спомнят, че тогава великолепният актьор Йосиф Сърчаджиев изигра най-лошата роля в живота си - като разбра, че СДС е загубил изборите, той се разрева, проливайки горчиви сълзи. Много добър резултат получи коалицията, оглавявана от БСП, и в изборите за 36-о НС. За нея гласуваха 1 836 050 избиратели, които й осигуриха 106 депутатски места. В изборите за 37-мо НС БСП получи още по-добър резултат - за нея гласуваха 2 262 943 души, които донесоха 125 места в парламента. Сериозен успех постигна БСП и в президентските избори през 2011 г. Нейният кандидат Ивайло Калфин получи 1 527 383 гласа, или 47,42% от участвалите в гласуването.
Повече от необходимо е да превърнем в реалност сериозните изборни възможности на социалистическата партия. Днес БСП няма алтернатива. Тя и само тя трябва да бъде нашият избор. И нека знаем, че ако тя все пак има алтернатива, тази алтернатива се нарича ГЕРБ, което в превод означава гибел за България.

Задава се рязко поскъпване на парното

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 120

Комитова откри още нарушения на магистрала "Хемус"

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 120

Премахват обществените телефони

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 120

Меркел предложи среща ЕС-Русия

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 120

Размирици с нелегални мигранти в Литва

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 120

Церемония в Мемориала на убитите евреи в Берлин

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 120

Главата на Ламята

автор:Ина Михайлова

visibility 257

/ брой: 120

София отива на изборите с призив за промяна

автор:Деси Велева

visibility 158

/ брой: 120

Новата Стара Европа

автор:Юри Михалков

visibility 129

/ брой: 120

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ