14 Април 2021сряда05:22 ч.

Да гласуваш на инат

/ брой: 287

автор:Веселка Венкова

visibility 335

В четири последователни гласувания мнозинството от ГЕРБ отхвърли искане на всички опозиционни парламентарни групи. Представителите на целия народ, не само на политическата сила, която ги е издигнала, и на избирателите, които са дали гласа си за тях, искаха да чуят лично от Борисов каква позиция е изразил от името на България в Брюксел. По пакта за финансова стабилност! Не им се случи. И не защото това е тайна. Не и поради обичайната причина, че позиция България няма, още по-малко консенсусна - на всички парламентарно представени партии, а защото някой така е наредил на депутатите от ГЕРБ.
Няма достатъчно обидна дума за народен представител, който не представлява суверена, дал му права, власт, привилегии и сигурност с гласа и данъците си. А обслужва тясно партийните си или подчертано групово-икономически и лични интереси. Не е от вчера гласуването по команда - помните флумастрите в различен цвят, не сте забравили и колективното ходене до тоалетната... Този "почин" - гласуването на инат, не е новост в българския парламент. Но по толкова баламски и обиден и за двете страни - народа и депутатите му, начин май не се е случвало.
Пак вчера на гербаджиите по още един въпрос им се наложи да гласуват два пъти. Синята коалиция от лятото обмисля предложение: парите от глоби на депутатите, неявявали се редовно на работа, да отиват във Фонда за лечение на деца, вместо да се връщат обратно в бюджета. Идеята им харесала, ама защо я предлага Ваньо Шарков от СДС, а? Пък и Фидосова разпоредила да се гласува "въздържание" по въпроса. И гласуват хората - "против" и "въздържал се". Десетина обаче казаха "да".
Дали тези десетима депутати са по-малко лицемери от останалите, дали са по-малко балканци, гласуващи на инат на опозицията? Или просто не са научили овреме за спуснатата от Фидосова заповед? Монолитното мнозинство ли се "пропуква" или предколедно някои депутати са решили по една дре-е-е-бна такава темичка да покажат характер?
Като си помисли човек за какво сме ги пратили във властта тези хора, че като занапират куп въпроси: дали знаят за какво ходят по червените килими в Народното събрание, четат ли от хорска срама като треторазреден журналист поне дневния ред на заседанията, минава ли им през ум, че дебатите са за разисквания, а не за мълчание като в аквариум. Помните миналата седмица и приемането на бюждетите - републиканския, на ДОО...
Сигурно ви хрумва и скверната мисъл, че мотиви са нужни, когато се отхвърля предложението на опонента. Мотиви, а не гласуване на инат и презрително безмълвие. Последното, казват, прикривало надеждно глупостта.
Вероятно затова ще продължаваме на семейните снимки в Брюксел да седим на последния ред вляво, на метър от другите - не само поради езиковата бариера.
 

Президентът веднага свика парламента

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 72

Започна чистка в ГЕРБ след изборния провал

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 72

БСП продължава кампанията "Солидарен Великден"

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Брюксел предлага лекарства и храна без ДДС

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 72

С парите от летището ще пълнят бюджетната дупка

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Eвропейци искат забрана на бензинови и дизелови коли

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 72

Визов режим за ЕС застрашава Македония

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 72

Политически скандал за бъдещето на Балканите

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 72

В търсене на формула

автор:Валентин Георгиев

visibility 92

/ брой: 72

В очакване на гонга за матурите

автор:Деси Велева

visibility 86

/ брой: 72

Спомен за Борис Семерджиев

автор:Емил Янев

visibility 83

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ