09 Май 2021неделя13:15 ч.

ново:

Честит Ден на Европа! Честит Ден на Победата! Честит Ден на Европа! Честит Ден на Победата!

Един по един си отиват от нас ветераните

Редникът от резерва, фронтовакът Александър Лозанов Такев остави задочни и явни уроци по доблест, родолюбие и патриотизъм

/ брой: 137

автор:Лозан Такев

visibility 2203

Когато преди 15-16 години на 74- годишна възраст си отиде майка ми, вместо помен издадох книгата "Скръбта живее с нас..." А поетът, издал първата ми книга през миналия век, Евтим Евтимов, се опита да ме успокои с думите "Колкото повече време минава, напук на болката, която минава с времето, което уж лекува, мъката ти ще става все по-голяма и неутолима..."
Излизе прав Евтим.
В много свои рими оставих спомена и болката по майка си.
  Сега, във втория си месец на своите деветдесет години, си отиде и баща ми. И отнесе всичко - и последния образ на създателя, на родителя, от когото човек винаги приема синовното завещаниие, и онова непресъхващо чувство за хумор и самоирония...
Приживе баща ми остави образци на оригинални шопски хрумвания и изречения - премерени, точни, небанални и самородни... Разбираш, че вече го няма очакването да попита и той за нещо, да даде своя отговор на събитие...
Баща  ми построи две къщи, засади много дървета, отгледа две деца, внуци, дочака правнуци, сега в двора, който остави, в количка за близнаци се усмихват две синеоки неколкомесечни куклички - близнаците на Боряна и Калин - Габи и Вики... Те просто няма да помнят своя прадядо Александър, но ще продължат родословното дърво.
На 23 години баща ми е участвал във Втората световна война, стигнал е до Драва-Соболч, писал е стихове, правел е белетристични опити, а после животът го е тласнал встрани от литературата... Пенсионира се като моделчик - правеше модели за конструиране и отливане на нови двигатели с вътрешно горене, разчиташе сложни технически чертежи, правеше дърводелски услуги, навсякъде оставяше следи на отзивчив и услужлив работник, човек. И преди всичко - баща.
Като баща ни остави истинските уроци по достойнство. Той не членуваше в партии, не участваше във властта на никакви равнища, а в последните трудни двайсет години откровено споделяше партийните си убеждения, участваше като съмишленик и общественик в дейността на кварталната и районната организация на БСП, на БАС и на ветераните.
Сега, когато отбелязахме 65-годишината от победата над хитлерофашизма, 23-годишният фронтовак Александър Лозанов Такев легна в своя окоп... Редникът от резерва усети слабост, спря да се храни, няколко системи го поддържаха, но сърцето не издържа. Искаше много да види дъщеря си, която беше в Италия. Като разбра, че пътува, се успокои, и няколко часа преди полета й от Рим склопи очи... А само два месеца преди това даже се шегуваше в свой си стил. По телефона някаква позната не харесала гласа му и попитала: "Сандо, ти да не си изстинал?" Той се изкашлял и бил категоричен: "А, още не съм. Но предстои. Скоро ще изстина..."
Сега стоя пред изстиналото му тяло и преповтарям уроците, които ми е давал приживе понякога без много-много приказки, само с поглед, с очи, с постъпка.
Не разбрах баща ми да е получил от юбилейните медали, които даваха на още живите участници в Отечествената война, в последната фаза на Втората световна война, от които имам също своите задочни и явни уроци по доблест, родолюбие, по скромност и истински патриотизъм. Но неговият живот беше като своеобразен медал, който носеше винаги със себе си и ни остави като най-ценното завещание.
Татко, прости ни...

Губим милиони от липсата на руски туристи

автор:Дума

visibility 645

/ брой: 86

Фалшиви Великденски промоции

автор:Дума

visibility 516

/ брой: 86

Пандемията намали желанието за бизнес

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 86

Декларирането на доходи ни е отнело под 10 минути

автор:Дума

visibility 350

/ брой: 86

Да помним цената на мира!

visibility 825

/ брой: 86

Внимание: Опасен труд!

автор:Ева Костова

visibility 518

/ брой: 86

Датата

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 86

Баня, СПА и провалени финали

автор:Деси Велева

visibility 1063

/ брой: 85

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ