29 Март 2024петък16:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Грижи за дивеча през пролетта

Какви дажби за неговото подхранване се предвиждат?

/ брой: 71

автор:Стамен Христов

visibility 6674

Пролетното разселване на фермено произведен дивеч налага да си припомним основни положения от грижите за дивите обитатели на ловните полета. Известно е, че подхранването на дивеча е едно от основните ловностопански мероприятия, произтичащо от Закона за лова и Правилника за неговото приложение. Намаляването на зимните загуби и успешното възпроизводство на дивеча през пролетта и лятото зависят изключително от това. Когато подхранването се извършва правилно - хранилките са построени на подходящи места, почистват се и се зареждат редовно - зимните загуби се свеждат до минимум. Това създава предпоставки за едно нормално възпроизводство на дивеча, чиито репродуктивни възможности (особено при дребния дивеч) са доста високи. Например при яребицата, когато зимните загуби са ниски, включително и от намалените до допустимия брой хищници, през пролетта и лятото този вид значително нараства и в такива случаи необходимостта от изкуствено разселване отпада.
При изграждането на съоръженията за подхранване на едър дивеч е необходимо да се спазват следните по-важни изисквания. В планинските и полупланинските райони хранилките се разполагат равномерно в ловностопанския район - в зимните местообитания (южните склонове). Най-подходящи са местата по покрайнините на поляните, на 3 до 5 метра в гората. В близост до хранилките на подходящи места задължително се правят солища, които едрият дивеч посещава редовно.
Хранилките за фазани, яребици и кеклици се изграждат на места, където са естествените укрития на тези видове дивеч. Когато снежната покривка е продължителна, концентрираният фураж, примесен със слама, може да се разхвърля и в самите укрития (храстовата растителност покрай каналите, ж.п. линиите, синорите и др.). Добри резултати дава, особено при яребиците и кеклиците, разхвърлянето на подходящи места на пресен оборски тор.
Подхранването на зайците е ефективно, когато се използват снопчета сено, завързани на колчета на височина 50-60 см от терена, поставени на подходящи сухи места. Също така за заека е добре на подходящи места в периферията на гората да се поставят т.нар. солени колчета. Правят се по следния начин: колче с дължина 60-80 см се забива в земята и в горния му край се заковава консервена кутия с решетъчно дъно, в която се поставя солта.
Брой на хранилките и дневни дажби за подхранване на дивеча:
- Хранилки и солища за елени, сърни и муфлони - по 1 бр. на всеки 10 животни.
- Хранилки за диви свине - на 300 ха ловна площ - 1 бр.
- Хранилки и солища за зайци - по 1 бр. на 15 животни.
- Хранилки за фазани - по 1 бр. на 20 птици.
- Хранилки за яребици и кеклици - по 1 бр. на 15 птици.
- За един благороден елен - 0,5 кг концентриран фураж, 2,5 кг груб фураж и 1 кг сочен фураж.
- За един елен лопатар - 0,3 кг концентриран фураж, 0,8 кг груб фураж и 0,5 кг сочен фураж.
- За една сърна - 0,150 кг концентриран фураж, 0,5 кг груб фураж и 0,3 кг сочен фураж.
- За един муфлон или дива коза - 0,2 кг концентриран фураж, 0,8 кг - груб и 0,2 кг сочен фураж.
- За една дива свиня - 0,6 кг концентриран фураж и 1 кг сочен фураж.
- За 100 заека - 2 кг концентриран фураж, 4 кг груб фураж и 4 кг сочен фураж.
- За 100 фазана - 4-5 кг концентриран фураж.
- За 100 яребици или кеклици - 2-3 кг концентриран фураж.
- За 100 полудиви патици - 4-5 кг концентриран фураж.
Грубият фураж съдържа 50% сено и 50% листник, като се изчислява на база 5 куб. метра листник за 1 тон сено.
Срокове за подхранване на дивеча:
- За едрия дивеч и зайците - 60 дни за Южна България и Причерноморието и 90 дни за Северна България и планинските райони.
- За фазаните - 90 дни за Южна България и Причерноморието и 150 дни за Северна България.
 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ