18 Май 2024събота21:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Хапването на риба пази мозъка от мръсен въздух

Омега-3 мастните киселини са особено полезни за възрастните хора

/ брой: 139

автор:Дума

visibility 318

Нови изследвания показват, че хапването на риба премахва отрицателните ефекти, които замърсеният въздух има върху мозъка. Консумирането на повече от една до две порции морски продукти на седмица предотвратява вредното въздействие на неблагоприятната околна среда, особено при възрастни хора, сочат още резултатите от нови проучвания. Те са публикувани в списанието Neurology, издавано от Американската академия по неврология.

"Оказва се, че омега-3 мастните киселини намаляват възпалението и поддържат мозъчната структура при възрастни хора. Също така те намаляват уврежданията, причинени от невротоксини като олово и живак", пише авторът на проучването д-р Ка Ках, професор по епидемиология в Колумбийския университет в Ню Йорк.

Изследването е направено сред хора на възраст над 70 години, живеещи в райони с високо замърсяване на въздуха. Тези с най-ниски нива на омега-3 мастни киселини в кръвта имат най-забележими нива на "увреден" мозък.

Експертите изчислили колко риба консумират средно всяка седмица хората, след което измерили количеството омега-3 мастни киселини в кръвта им и определили средното излагане на замърсяване на въздуха въз основа на адресните им регистрации. След това сканирали мозъка на възрастните, за да измерят областта на хипокампуса - частта, свързана с паметта и бялото вещество, която помага да се изпращат сигнали из целия мозък.

Специалистите открили, че омега-3 киселините биха могли да запазят обема на бялото вещество и размера на хипокампуса и евентуално да предпазят мозъка от потенциалните токсични ефекти от замърсяването на въздуха.

Сьомга, скумрия, сардини и риба тон се смятат за най-добрите източници на омега-3 киселините и са най-подходящи за скара. Предишни изследвания показват, че дълбокото пържене унищожава полезните елементи във всяка риба.

"Булгаргаз" съди "Газпром" за 400 млн. евро

автор:Дума

visibility 1133

/ брой: 91

КЕВР: Евтиното парно ще доведе до по-скъп ток

автор:Дума

visibility 1079

/ брой: 91

Изпитът за ловци поскъпва

автор:Дума

visibility 1108

/ брой: 91

Състоянието на Фицо остава "много тежко"

автор:Дума

visibility 1215

/ брой: 91

Нидерландия ще има дясно правителство

автор:Дума

visibility 1134

/ брой: 91

Скъсаха Преспанския договор в Атина

автор:Дума

visibility 1249

/ брой: 91

Извънредно положение в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 1082

/ брой: 91

5 куршума

автор:Таня Глухчева

visibility 1299

/ брой: 91

Стъкмистика

автор:Мая Йовановска

visibility 1243

/ брой: 91

За достойна България в мирна Европа!

автор:Дума

visibility 1187

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ