Хапването на риба пази мозъка от мръсен въздух
Омега-3 мастните киселини са особено полезни за възрастните хора
/ брой: 139
Нови изследвания показват, че хапването на риба премахва отрицателните ефекти, които замърсеният въздух има върху мозъка. Консумирането на повече от една до две порции морски продукти на седмица предотвратява вредното въздействие на неблагоприятната околна среда, особено при възрастни хора, сочат още резултатите от нови проучвания. Те са публикувани в списанието Neurology, издавано от Американската академия по неврология.
"Оказва се, че омега-3 мастните киселини намаляват възпалението и поддържат мозъчната структура при възрастни хора. Също така те намаляват уврежданията, причинени от невротоксини като олово и живак", пише авторът на проучването д-р Ка Ках, професор по епидемиология в Колумбийския университет в Ню Йорк.
Изследването е направено сред хора на възраст над 70 години, живеещи в райони с високо замърсяване на въздуха. Тези с най-ниски нива на омега-3 мастни киселини в кръвта имат най-забележими нива на "увреден" мозък.
Експертите изчислили колко риба консумират средно всяка седмица хората, след което измерили количеството омега-3 мастни киселини в кръвта им и определили средното излагане на замърсяване на въздуха въз основа на адресните им регистрации. След това сканирали мозъка на възрастните, за да измерят областта на хипокампуса - частта, свързана с паметта и бялото вещество, която помага да се изпращат сигнали из целия мозък.
Специалистите открили, че омега-3 киселините биха могли да запазят обема на бялото вещество и размера на хипокампуса и евентуално да предпазят мозъка от потенциалните токсични ефекти от замърсяването на въздуха.
Сьомга, скумрия, сардини и риба тон се смятат за най-добрите източници на омега-3 киселините и са най-подходящи за скара. Предишни изследвания показват, че дълбокото пържене унищожава полезните елементи във всяка риба.