27 Септември 2020неделя16:11 ч.

Няколко думи

Идете си с мир!

/ брой: 137

автор:Валентин Георгиев

visibility 815

По всичко изглежда, че властта няма намерение да слезе на земята и да се съобрази с исканията на хората за незабавна оставка. Дори не подозира, че колкото повече отлага развръзката с надежда, че кризата ще я подмине с козметично запушване на дупки, толкова по-нелегитимна става да взема решения. Протестиращите я респектират и плашат, но опорните мантри към тях са отчаяни вопли за диалог и съгласие, които отдавна не работят. 

Още по-малко властта се впечатлява от Радев и опозицията. Тук отговорът на критиките и вота на недоверие остава арогантната надменност и самоуспокоението за числено преимущество в парламента и в анкетите на платените социолози и медии. 

В паниката си преди седмица Борисов на пожар шкартира министрите, за които се говори, че са свързани с ДПС и Пеевски. Но се оказа, че и тримата бяха спасени от патриотите. Оставките на Горанов, Караниколов и Маринов не бяха депозирани, а само замразени. За да минел и вотът на недоверие, от който правителството нямало да падне. Това още повече им даде кураж и дори заговориха за бъдещи управленски намерения. Горанов се запъна и нагло обяви: "Няма никаква причина да се оттеглям".

Та, Горанов нямал причина да се оттегля, "десет дни след като съм удовлетворен от изключително успешен за България проект - интеграцията в Банковия съюз и приближаването до еврото". Искал конкретни примери, че е обвързан с ДПС, както е критикуван. Най-малко политическата му кариера тръгва оттам - да не припомняме дискретните кафета с Пеевски. Ако за Горанов несъбраните и проспани 700 млн. лв. от хазарта не са причина, сигурно ще се намерят поне още 700 милиона причини, за да си ходи. 

Караниколов витиевато демонстрира уж загриженост към протестиращите, като се направи на ударен, че не чува какво искат. А то е еднозначно: "Оставка!". "Хората наистина имат претенции, които трябва да се чуят, на които трябва да се обърне внимание, но трябва да видим с кого да говорим. Те нямат представителство. Не считам, че икономиката на България преди коронавируса беше в тежко състояние. Напротив - ръст на заплатите, рекорден брутен вътрешен продукт, рекорден износ за България", изрече той. 

Самодоказването на инат с празнословни хвалби вече не работи. И Борисов го знае. Знае го и Томислав Дончев, който, без да иска, уцели десетката, като каза, че "правителството ще стои, докато има нужда, докато се скъса връзката с българското общество". Връзка отдавна няма. От едната страна са пълните площади, които искат оставка, от другата - агонията на отиващата си власт, която не знае как най-безболезнено да се измъкне в страха си от възмездие и ревизия на безобразията, които десет години е вършила. 

Все още има шанс, докато не е станало късно. Докато призивите все още са "Идете си с мир"...

БСП поема курс към спечелване на парламентарните избори

автор:Дума

visibility 0

Вижте състава на новия Национален съвет на БСП

автор:Дума

visibility 221

Днес става ясен съставът на новия Национален съвет на БСП

автор:Дума

visibility 438

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 644

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 709

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 432

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 182

Армения и Азербайджан пред война

автор:Дума

visibility 73

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 1364

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 378

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 644

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ