03 Май 2024петък05:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Искаме закрилата на ЮНЕСКО за таратора

Българските кулинарни продукти могат да влязат в световното културно наследство, смята Светлана Боянова

/ брой: 48

автор:Дума

visibility 468

Българският таратор може да се окаже под закрилата на ЮНЕСКО. Това стана ясно от изявление на зам.-министъра на земеделието и храните Светлана Боянова по време на изложението Международен земеделски салон в Париж, което бе разпространено от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) вчера. Българските кулинарни продукти могат да влязат в световното културно наследство на ЮНЕСКО, смята зам.-министърът. Това се отнася и за народното ни творчество, песни, танци и занаяти, казва Боянова. Франция вече го е направила, като е вкарала своята кулинария под закрилата на ЮНЕСКО, допълва тя. Боянова даде пример с френския министър на културата Митеран Фредерик, когото наскоро попитали кое му е любимото ястие, а той отговорил, че това е българското кисело мляко с краставици или както се нарича в България - таратор.
Няма търговско присъствие на български продукти в хранителните вериги в Париж. Това пък заяви от своя страна посланикът на България в Париж Марин Райков по време на Международния земеделски салон.
Българските производители трябва да поддържат качество и количество, уточни посланикът. Представянето на страната ни в това международно изложение е изключително важно, защото нашето участие ни поставя на земеделската карта на Европа. България трябва да рекламира продуктите си и да има ясна визия за хранително-вкусовата си промишленост, каза още посланикът. В света има недостиг на храни, а ние имаме потенциал за това и трябва да представяме различни наши продукти.
Марин Райков подчерта, че България може да черпи опит от Франция по отношение на финансирането на животновъдството. Той припомни, че френските фермери получават почти половината от средствата на ЕС за земеделие.
На българския щанд в Париж тази година се представя и горнооряховският суджук, който вече е признат от ЕС като традиционен български продукт.




 

 

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 715

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 696

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 652

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 703

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 848

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 734

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 659

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 829

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 699

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 765

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ