Искаме закрилата на ЮНЕСКО за таратора
Българските кулинарни продукти могат да влязат в световното културно наследство, смята Светлана Боянова
/ брой: 48
Българският таратор може да се окаже под закрилата на ЮНЕСКО. Това стана ясно от изявление на зам.-министъра на земеделието и храните Светлана Боянова по време на изложението Международен земеделски салон в Париж, което бе разпространено от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) вчера. Българските кулинарни продукти могат да влязат в световното културно наследство на ЮНЕСКО, смята зам.-министърът. Това се отнася и за народното ни творчество, песни, танци и занаяти, казва Боянова. Франция вече го е направила, като е вкарала своята кулинария под закрилата на ЮНЕСКО, допълва тя. Боянова даде пример с френския министър на културата Митеран Фредерик, когото наскоро попитали кое му е любимото ястие, а той отговорил, че това е българското кисело мляко с краставици или както се нарича в България - таратор.
Няма търговско присъствие на български продукти в хранителните вериги в Париж. Това пък заяви от своя страна посланикът на България в Париж Марин Райков по време на Международния земеделски салон.
Българските производители трябва да поддържат качество и количество, уточни посланикът. Представянето на страната ни в това международно изложение е изключително важно, защото нашето участие ни поставя на земеделската карта на Европа. България трябва да рекламира продуктите си и да има ясна визия за хранително-вкусовата си промишленост, каза още посланикът. В света има недостиг на храни, а ние имаме потенциал за това и трябва да представяме различни наши продукти.
Марин Райков подчерта, че България може да черпи опит от Франция по отношение на финансирането на животновъдството. Той припомни, че френските фермери получават почти половината от средствата на ЕС за земеделие.
На българския щанд в Париж тази година се представя и горнооряховският суджук, който вече е признат от ЕС като традиционен български продукт.