22 Ноември 2019петък09:38 ч.

Репортаж

Като на стара филмова лента...

Държавният рудодобив в България потъва в праха на забравата

/ брой: 181

автор:Йонко Бонов

visibility 1170

Както се вижда от снимките - така изглежда сега централната административна сграда на рудоуправление "Девети септември" над Сеславци. Това беше един от обектите на Държавно стопанско обединение "Редки метали". Днес - строителна развалина, отдадена на грабителство и запустение.
С един от някогашните работници по поддръжката на сградата проникваме внимателно по стълбището на оцеляващата конструкция.
"Тук, отляво, беше библиотеката. Още е пред очите ми интелигентната красива библиотекарка - припомня си той. - А тук - заставаме пред една избита стена, пред която са разпръснати тухли, хоросан и някакви пластмасови кутии - тук беше лампистерната - помещението, в което се съхраняваха по номера и се зареждаха за следващата смяна персоналните миньорски лампи. Ето, в тези пластмасови кутии се слагаха батериите. А тук - спътникът ми се навежда и повдига една фасонка - се завиваше лампата, която се свързваше с батериите. Лампите трябваше да издържат по една смяна под земята."
Продължаваме напред. Наоколо не е останало нищо, което да напомня за миньорите, административния и помощния персонал. През разбитите голи стени светлее небето. Впрочем още си стоят фаянсовите плочки, с които са облепени отделенията на банята, откъдето са минавали миньорите след всяка смята, преди да влязат в столовата. Някои от помещенията са натъпкани с бали от слама. Личат и говежди изпражнения.
"Уранодобивът е тежко производство - подема моят придружител - миньорите бяха осигурявани с всичко, от което имаха нужда всеки ден - здраво облекло и оборудване, силна храна, минерална и газирана вода. След всяка смяна дрехите се сваляха в пералнята, която беше на най-долния етаж. За следващата смяна на миньора бяха вече изпрани и подредени. Служебни автобуси извозваха хората до домовете им в София и обратно - към урановия рудник. Когато преди няколко години се изкачих тук за първи път след три десетилетия, онемях, когато видях тази развалина - споделя с присвито гърло някогашният работник по поддръжката на сградата. - И сега пред очите ми, като на стара филмова лента, са онези миньори, които работеха тук. Колко хора имаше, колко ентусиазъм, колко много надежди сега са в прах и в пепел..."
Към Държавно стопанско обединение "Редки метали" имаше още химически завод за обработване на урановата руда в Бухово, управление "Стройрайон", на гара Яна съществуваше предприятие за стоварване и съхраняване на оборудването за рудниците в района, както и машинно-ремонтен завод към това обединение. Днес за някои от тях напомнят само оцеляващи строителни развалини.
Снимки АВТОРЪТ

 

Турски шофьори блокираха АМ „Марица“

автор:Дума

visibility 0

Жълт код за валежи в 12 области на страната

автор:Дума

visibility 25

315 000 българи са на воден режим

автор:Юлия Кулинска

visibility 131

/ брой: 225

Падат ограниченията за покупка на ниви от чужденци

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 225

Харчим най-малко за храна в заведения

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 225

Продадени са 50 кг суджук, заразен с листерия

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 225

От бранша признаха, че таксите на банките поскъпват

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 225

Автобус помете колона автомобили в Германия

автор:Дума

visibility 15

Намесиха България в шпионски скандал

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 225

Кисинджър се опасява от война САЩ - Китай

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 225

Макрон работи за богатите

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 225

Пред важен изпит

visibility 201

/ брой: 225

Пиянството и агонията на един народ

visibility 255

/ брой: 225

Датата

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 225

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ