13 Април 2021вторник13:14 ч.

Кокошката или яйцето

/ брой: 187

автор:Калина Йотова

visibility 1146

Бунтовете на Острова оставиха белези в умовете, телата и финансовото състояние на хората, но не подминаха и британската политическа сцена. Британските политици вече не си скубят косите, а направо се хванаха за яките в името на това да изобличат черния виновник за случващото се в държавата им. Изглежда не могат просто да го посочат с пръст, не е достатъчно авторитетно да го заклеймят публично или да го линчуват морално. Но едва ли някой от тези субекти има желание да преживява като компрометиран политически труп. Най-жалкото е, че целият този жесток диспут се случва заради високата цена на политическите дивиденти за тори и лейбъристи, и решението кой в крайна сметка ще остане на сцената като победител и кой ще подвие опашка в ролята на големия губещ.
Битката на титаните - Дейвид Камерън и Ед Милибанд - стигна до вечния спор за кокошката или яйцето, защото задълба в цялостните политики, опря до нагласите и предпоставките за големите решения и замря в неизменните обвинения, които си разменят управляващи и опозиция. Много пяна и мастило изтече за неадекватните ходове на правителството на Камерън. Но също толкова критики заслужават удобните атаки на Милибанд, който днес не е на власт. Камерън не може да иска промени без нужните пари, изядени от суровите му съкращения. За Милибанд е трудно да обвинява само десните, ако се обърне и анализира стореното от предишните две леви правителства. Защото кашата, която британците са принудени да сърбат, не е надробена вчера или преди пет години.
Едно обаче никой не може да им отрече на британците. Сега не стоят безучастно, почесвайки се с думите "Къде сбъркахме?" Макар късно, и Камерън, и Милибанд казаха в конструктивния си задочен диспут много и безспорни истини. Лъже ли се премиерът, че децата от разрушени семейства и училищата без дисциплина носят вина за бунтовете, или че е недопустимо да има професия "получател на социални помощи"? Не е ли прав лидерът на лейбъристите да обвинява банкерите и министрите за "моралния банкрут" и провала в даването на пример за обществото?
Проблемът е, че те отдавна са изхарчили кредита на доверие, гласуван им от британците. Те не ги виждат като спасители, а като политически фигури, откъснати от реалния свят, забравили да чуват други, освен собствените си съветници. Гласоподавателите не искат да се доверят на хора, които печелят за ден повече, отколкото обикновеният данъкоплатец - за седмица. За титаните е трудно да прозрат, че да обвиняваш другите също е грешка. А политиците би трябвало да слушат какво говорят хората. Днес дори им се налага да го правят по-често.

Радев свиква Народното събрание на 15 април

автор:Дума

visibility 116

COVID-19: Продължава спадът на настанените в болница

автор:Дума

visibility 111

Най-висока смъртност у нас от един век

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 71

Над 40% срив в приходите на хотелиерите

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 71

Бизнесът очаква 15,5% спад на инвестициите в промишлеността

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 71

Авиацията поиска от парите за концесията на летището

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 71

"Български пощи" алармират за нова измама

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 71

Искат оставката на Шарл Мишел заради "Дивангейт"

автор:Дума

visibility 88

Израел с диверсия в ирански ядрен обект

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 71

Сърбия разтревожена от база на Косово

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 71

Възходът на Остап Бендер

автор:Велиана Христова

visibility 337

/ брой: 71

С обич за сънародниците ни в чужбина

visibility 175

/ брой: 71

Тотю Бакалов на 94 години!

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 71

Датата

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ