18 Май 2024събота00:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кулинарната традиция е жива и в Гоце Делчев

/ брой: 50

автор:Дума

visibility 55

Красивият ни южен град Гоце Делчев е последният, който ще бъде посетен днес от програмата "Жива кулинарна традиция" за 2012 г. След като премина през Поморие, Сопот, Видин, Враца и Сливен, проектът "Младежта в действие", организиран съвместно от Европейската комисия и "Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите - 7", ще проучи традициите в кулинарията и от този край. Целта е да се насърчат младите хора да изследват и опознават българското кулинарно наследство, да развиват своя усет, талант и въображение, за да са по-успешни в бъдещото си развитие.
И този път учениците от Професионалната гимназия по туризъм ще са тези, от чиито ръце ще се възродят рецептите на техните баби, за да демонстрират колко богата е националната ни кухня и какво разнообразие от вкусове и аромати съдържа тя. Отново техен ментор ще бъде шеф Пеньо Иванов, организатор на Националния кулинарен фестивал "Пъстра трапеза на гости на моя град".
Специално за присъстващите на празника бъдещите готвачи ще приготвят ястия с екзотични имена, които обаче се срещат в Гоцеделчевско: суловер, шупла, родопски клин, мафиши, хъртави уши, халва, библа, булгур за сватба, осменка с терноник и чакани, суелуварки и чомлек.
След края на проекта за тази година по 10 рецепти от 6-те града, участвали в демонстрациите, ще бъдат издадени в специална кулинарна книга.

"Булгаргаз" съди "Газпром" за 400 млн. евро

автор:Дума

visibility 603

/ брой: 91

КЕВР: Евтиното парно ще доведе до по-скъп ток

автор:Дума

visibility 560

/ брой: 91

Изпитът за ловци поскъпва

автор:Дума

visibility 572

/ брой: 91

Състоянието на Фицо остава "много тежко"

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 91

Нидерландия ще има дясно правителство

автор:Дума

visibility 552

/ брой: 91

Скъсаха Преспанския договор в Атина

автор:Дума

visibility 641

/ брой: 91

Извънредно положение в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 573

/ брой: 91

5 куршума

автор:Таня Глухчева

visibility 659

/ брой: 91

Стъкмистика

автор:Мая Йовановска

visibility 583

/ брой: 91

За достойна България в мирна Европа!

автор:Дума

visibility 491

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ