14 Август 2020петък10:50 ч.

Много "да" за водата, но и... много "не"

Тя е символ на всичко живо във Вселената, 70% от земната повърхност и точно толкова от човешкия организъм е вода

/ брой: 21

автор:Ани Димитрова

visibility 5222

Нашият живот е верига от химически реакции и главната роля в тази лаборатория се пада на водата. Стареенето на организма не е нищо друго, освен постепенна дехидратация. И така, щом е ясно, че водата ни е жизненонеобходима, идва въпросът: кога и в какво количество?
Оказва се, че специалистите не са на едно мнение по този въпрос.
 
Пийте повече,
съветват някои
  
Без храна човек може да живее до 40 дни, но без вода само за няколко дни умира. Така че трябва да пием много течности, дори и да не искаме. По-добре да създадем работа на бъбреците, отколкото тялото ни да страда от обезводняване и да го принуждаваме да работи на границата на възможностите си, като дава скъпоценната влага на едни органи и системи, а лишава други.


Американският лекар и учен Ферейдун Батманжелидж след 20-годишни изследвания е установил, че човешкото тяло се намира в състояние на хронично обезводняване. Симптомите са физически дискомфорт и неразположение. Той твърди, че само пиенето на вода може да възстанови запаса от течности в организма. Газираните напитки, чаят, кафето, соковете не могат да я заменят. Дори млякото според него е течна храна, а не напитка.
Водата осигурява нормалната работа на всяка клетка в организма. Списъкът от болести, причинени от недостига на вода, е много дълъг: астма, алергия, гастрит, колит, повишено ниво на холестерола в кръвта, хипертония, тромбоза, остеопороза, артрит, депресия и т.н. Не по-малко от 2,5 л вода на ден могат да решат определени здравословни проблеми.
Освен това д-р Батманжелидж е стигнал до извода, че 2,5 л вода на ден позволяват да се избавим от наднорменото тегло, при това без ограничения и диети. Както обяснява ученият, чаша вода стимулира нервната система в продължение на 1,5-2 часа. Адреналинът, който произвежда надбъбречната жлеза, ускорява разпадането на мазнините.
Половин час преди хранене и 2,5 часа след това пийте по 2 чаши вода, но не по-малко от 2 л на ден, препоръчва Батманжелидж. Това ще ви засити и ще започнете да се храните само тогава, когато организмът наистина има нужда от храна.

Пийте по-малко,
съветват други

Трябва да пиете вода само когато почувствате жажда, и по-добре по-малко. Разбира се, здравите бъбреци могат да филтрират 20 л вода на ден, но човек не е в състояние да изпие толкова. А при определени болести пиенето на много течности е направо вредно. Хората с повишено кръвно рязко трябва да ограничат течностите и солта. Също и тези с болно сърце. 
При инфекциозни и вирусни болести, а също така и при простуда, е препоръчително да се пият много течности. При висока температура обмяната на веществата се активира и организмът има нужда от повече течности.
При отравяния, стомашни инфекции и диария е жизненоважно да се пие много вода.
Добър индикатор за потребностите на организма от вода е цветът на урината: наситеният с вода организъм отделя безцветна урина, а относително обезводненият човек - жълта. При силно обезводняване цветът на урината е оранжев.
Ако обичате да се наливате с повече течности, нашите съвети ще са ви от полза:
Абсорбирането на водата и постъпването й в кръвта и тъканите започва след 10-15 минути, затова изпитата вода не може да ви избави веднага от жаждата. За да утолите жаждата си, пийте по няколко малки глътки на всеки 20-30 минути.

От обикновена чешмяна до високо минерализирана

Много важно е да вземете правилното решение: каква вода и в какво количество ще пиете. По традиция ние наричаме минерална водата в пластмасови или стъклени бутилки. Всъщност всяка натурална вода е минерална, тъй като съдържа минерални соли. Различава се единствено по концентрацията на солите, разтворени в нея.
Общата минерализация на питейната вода не трябва да надвишава 0,5 г на литър. Най-често това е обикновена чешмяна вода, пречистена, газирана или не, и налята в бутилки. Тя не съдържа вредни примеси и е годна за пиене. Освен това се използва и за готвене.
Трапезната вода (минерализация до 1 г на литър) е минерална вода, подходяща за всекидневна употреба. Разбира се, не за всеки. Ако съдържа много калциеви соли, тя не се препоръчва при повишена съсирваемост на кръвта и образуване на тромби. А хората, страдащи от хипертония, заболявания на бъбреците и сърцето, не трябва да пият вода с високо съдържание на натрий. Ако имате здравословни проблеми, най-добре е да се консултирате с лекар или да пиете слабо минерализирана вода и няма да сгрешите.
Лечебната трапезна вода (минерализация от 1 до 10 г на литър) има лечебно действие, но само ако се използва правилно. Информацията, посочена в етикета, не е достатъчна. Само лекар специалист може да даде конкретни препоръки на всеки човек. Тази вода вреди на бъбреците на възрастните, поради което те трябва да редуват различни марки минерална вода с чешмяна вода.
Лечебната вода (съдържание на соли над 10 г на литър) се използва само за лечебни цели.
Изкуствено минерализирана е обикновената вода, взета от артезиански кладенци или най-често чешмяна, подложена на пречистване. Филтрацията на водата отделя освен вредните примеси и всички полезни соли и минерали. Тази вода се причислява към безалкохолните напитки и няма нищо общо с минералната вода. Честата й употреба може да наруши водно-солевия баланс на организма и да доведе до отлагане на минерални соли.

Щом става дума за деца - внимателно!

Децата обичат сладките газирани напитки, които родителите на драго сърце им купуват. Те са евтини и имат голям срок на трайност. Но тези напитки не са безобидни. Подсладените газирани напитки са богати на консерванти, бои и ароматизатори.
Педиатрите предупреждават, че тези напитки действат лошо на храносмилателната система. Освен това децата могат да получат алергия от химическите бои и подсладители, а от въглеродния диоксид - подуване на стомаха, оригване и други нежелателни реакции.
Излишната захар, освен че причинява кариес при малките деца, нарушава и обмяната на веществата.
Всички знаят, че на малки деца не се дава минерална вода.


Най-напред си помислете нещо хубаво

Японският учен Емото Масару, автор на книга и филм за необикновените свойства на водата, твърди, че изречено слово може да я пречисти и експериментите потвърждават това. Под въздействието на злобни думи и груби звуци замразената вода образува уродливи кристали. Добрата дума и приятната мелодия преобразуват водата в красиви кристали.
В лабораторията на д-р Емото са открили, че съчетанието от две думи - "Любов" и "Благодарност" - пречиства най-добре водата. Съвсем нов смисъл приема и благодарствената молитва, изказана преди ядене пред храната на трапезата. Не е случайно, че в духовните школи още от древността на приготвянето на храната се гледа като на свещенодействие и се съблюдава лъчезарно състояние на духа. В случай че хармонията се наруши (скарване, негодувание), всякаква работа в кухнята се прекратява и се извършва кратка молитва за уравновесяване на енергиите и изчистване на негативното поле. Може да не вярвате, но преди да изпиете чаша чиста вода, си помислете нещо хубаво и позитивно, и тогава добрата енергия около вас ще се умножи.
 

Домашните ремонти ще намаляват данъците

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 155

Лаптопите най-търсени в кризата

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 155

Българите карат най-старите коли в Европа

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 155

59 на сто от хората правят застраховки по задължение

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 155

Франция изпраща военни в Крит

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 155

Помпео с антикитайска обиколка в Европа

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 155

Краткии новини

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 155

Ама кой щял да дойде, като се махне Борисов

visibility 502

/ брой: 155

Протестите са на народа

visibility 254

/ брой: 155

Ива Уорън: Футболът е не само страст, но и работа

автор:Мони Георгиев

visibility 157

/ брой: 155

Датата

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 155

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ