07 Юли 2020вторник22:50 ч.

Авторката често провокира с идеите си

"Музей на жената" се открива онлайн

Колекцията на Алла Георгиева, събирана 20 години, ще може да се разгледа от 3 юни до 30 септември

/ брой: 102

автор:Дума

visibility 331

Изложбата "Музей на жената" на Алла Георгиева ще бъде открита онлайн на 3 юни в 16,30 ч. и директно ще се излъчва във фейсбук и инстаграм. Вернисаж в присъствието на авторката е предвиден за сряда и четвъртък от 17 до 19 ч. Експозицията е представена от Националната галерия и Българския фонт за жените в рамките на проекта "Всичко (ни) е наред". Частната колекция ще бъде разположена до 30 септември в Къщата-музей "Вера Недкова" (ул. "11-и август" 2, ІІ етаж).

Постигнахме ли заветното равноправие на половете, имаме ли нужда от феминизъм, каква е "ролята" на жената днес и можем ли изобщо да говорим за един единствен събирателен женски образ? С тези въпроси идеолозите на изложбата провокират ценители.

Алла Георгиева дава началото на "Музей на жената" през 1999 г. Колекцията е събирана в продължение на 20 години и продължава да се попълва с нови експонати. Паралелно се извършва проучвателна и изследователска дейност.

Основната тема на експозицията е образът на жената, интерпретиран в съвременната сувенирна промишленост, предмети за бита, дрехи, напитки, детски играчки, реклама и дизайн. Колекцията включва визуални обекти, третиращи жената основно като сексуален обект, образци на рекламната индустрия, използваща женското тяло за продаване на различни стоки, съществуващи на пазара предмети, фотографии, специално създадени за музея арт обекти, дарения от приятелите на Алла Георгиева и др. Най-често за целта се използва езикът на хумора, поставящ жената в унизително положение.

След експонирането в къщата-музей "Вера Недкова" колекцията ще продължи да търси свой постоянен дом в България и да задава въпроса: "Всичко наред ли е?"

www.facebook.com/NationalGalleryBulgaria

www.instagram.com/nationalgallerybg

https://allageorgieva.blogspot.com/ 

https://openartfiles.bg/en/people/1051-alla-georgieva

Порой удави столицата за часове

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 128

Затягат мерки при повече от 200 заразени дневно

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 128

Отново расте тревогата от коронавируса

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 128

Не пуснали туристи на плаж, бил резервиран

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 128

Внасяме 32 хиляди тона дрехи втора употреба

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 128

ЕК: България ще се възстанови по-бавно от очакваното

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 128

5 млн. души в Мелбърн са под карантина

автор:Дума

visibility 10

Израел върна част от ковид мерките

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 128

Курортно лято

автор:Лозан Такев

visibility 103

/ брой: 128

Има решение за кризата

visibility 120

/ брой: 128

Новата цивилизация на хората с достойнство

visibility 85

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ