11 Май 2021вторник05:03 ч.

На фокус

На гол тумбак - чифте компютри

Зад фанфарите: За какво са й на България 4 супермощни изчислителни машини за милиони?

/ брой: 126

автор:Велиана Христова

visibility 1967

Очевидно, за нашия премиер няма никакво значение къде реже ленти - при първа копка на мост над Осъм, при инспектиране на пътищата край Велинград или при зачеване на бъдеща сграда за нов суперкомпютър. Важното е до Височайшия джип да се строи редичка от министри, кметове и разни шефове, които усърдно да МУ ръкоплещят за поредното начинание, с което Той спасява българския народ. Пред присъдружните камери, разбира се, които да покажат на същия този народ как "правя пътища, правя суперкомпютри, всичко знам".

Още преди година Борисов и комисарката Мария Габриел обявиха, че България ще има суперкомпютър, по-мощен от този на НАСА, който ще ни направи изчислителен център на Балканите, ще ни помогне в борбата с нелечимите болести и дори ще спре катастрофите по пътищата! Удоволствието ще ни струва 12 млн. евро (24 млн. лв.) от хазната, ама и Европа ще даде 6 млн. евро за него. Защото Европейската комисия имала идея за изграждане на центрове за свръхбързи изчисления в ЕС. България ще бъде една от осемте държави, в които ще заработи европейски суперкомпютър на световно равнище. Възторжени мисирки гръмнаха:  "За пръв път ще имаме суперкомпютър в България!"

Да, ама не

 

Кой да им каже на дръжките от микрофони, че България отдавна има суперкомпютър, при това не един, а цели два. Този, който се е задал, ще е третият, а иде и четвърти в перспектива! Първият бе купен през 2008 г. при правителството на Сергей Станишев - без фанфари и показно рязане на ленти. За нуждите на транспортното министерство от IBM бе закупен суперкомпютър от серията Blue Gene, който струваше 4,2 млн. лева. По онова време той бе сред стоте най-бързи в света и бе единствен в Източна Европа. Намира се под ведомството на държавната агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" (ЕСМИС) към Министерството на транспорта и се помещава в сградата на гърба на централната софийска поща, където седи и сега. Работи.   Агенцията поема разходите, но дейността на суперкомпютъра и приходите от нея са в ръцете на... частното сдружение "Национален център за суперкомпютърни приложения" с председател добре известният държавен бос от социалистическо време Стоян Марков. Причината била, че в това сдружение били водещите специалисти по бързи компютри у нас. Като например известният бивш ректор на Медицинския университет в София Ваньо Митев... Според сайта на сдружението компютърът обслужва безплатно представители на академичните среди.

През 2015 г. се разбра, че ще имаме втора супермашина. Тя е по проект на БАН, нарича се "Авитохол". Този суперкомпютър бе инсталиран в Института по информационни и комуникационни технологии на БАН, предназначен е, според проекта, както за учените в различните институти на академията, така и за "основните университети в България". И за да подкрепя дейността на "високотехнологични малки и средни предприятия, ИТ компании и софтуерни фирми". Машината има водно охлаждане и непрекъснато електрозахранване (UPS), които липсват на първия компютър. Институтът на БАН е водещ национален научен център в областта на фундаменталните и приложните компютърни науки и информационните и комуникационните технологии. Той е лидер в Югоизточна Европа с над 15 години уникален опит в изграждането и работата на електронна инфраструктура в рамките на мащабни национални, регионални и европейски проекти. Суперкомпютърът е купен за около 4,4 млн. лв., работи официално от 2015 г. и тогава е бил на 332-ро място сред 500-те суперкомпютри в света. И в момента е най-мощният у нас. Използва се за "обработка и анализ на много големи масиви от данни; виртуален дизайн на нови продукти, оценка на потребителските им качества и създаване на технологии за тяхното производство". И този суперкомпютър работи. При това - на пълна мощност. "Компютърът обслужва безплатно изследвания на учени от БАН и от висшите училища, не се отдава под наем за ползване от фирми, но когато учени и фирми работят съвместно по проекти, например за изчисления, необходими за създаването на електронни медицински уреди, суперкомпютърът обслужва тези проекти. Достатъчно е да се каже само това, че два пъти на ден машината в института пресмята тридневната метеорологична прогноза на България за нуждите на Националния институт по метеорология и хидрология. Единственият проблем е, че ИИКТ не получава средства за поддръжката на техниката, плаща със собствени средства и тока, необходим за работата на суперкомпютъра. "Авитохол" също има отношение към... частното сдружение на Стоян Марков, както личи от негов отчет още от 2015 г.

През 2017 г. ИИКТ-БАН, в консорциум с още 3 института на aкадемията, МУ-София, Пловдивския университет и УНИБИТ, спечели проект за изграждане на център за върхови постижения в областта на суперкомпютърните приложения, финансиран с евросредства по Оперативната програма на МОН "Наука и образование за интелигентен растеж". Асоциирани партньори са институти от Австрия и Германия. В рамките на проекта ще се дооборудва и разшири помещението на "Авитохол", ще се изградят дейтацентър и лаборатория за 3D дигитализация и ще се разширят възможностите за извършване на изчислителни операции с размер 3 милиона милиарда байта в секунда (3 петафлопса). В края на 2023 г. по проекта ще бъде купен нов суперкомпютър за около 5 млн. лева, който ще гълта много по-малко ток и ще е Националният компютър, достатъчен да покрива нуждите на България и да обслужва региона, както обясняват от ИИКТ.

Та на фона на тази картина

въпросите, които се натрапват

са не един и два. Първо - двата налични суперкомпютъра у нас струват съответно 5,4 млн. лв. и 4,2 млн. лв., другият (предвиден за 2023 г.) ще е за 5 млн. лв. "Европейският суперкомпютър", с който се хвали до възбог Борисов, ще глътне от хазната 24 млн. лв. Проектът предвижда супермашината да е всъщност част от европейска мрежа, а две трети от парите за нея да ги даде най-бедната страна в Европа, в която трудът на мнозинството от трудоспособното население струва около 300-350 евро месечно, а възрастните хвърлят шапка, ако вземат 150 евро пенсия. Имаме право да ползваме и еврофондове, за да покрием своя дял от плащането. Съответно 35% от времето е за евроползване, останалите 65% - за национално ползване в България. До 20% от времето може да е за търговски цели. А след амортизацията собствеността на евроцентровете се разделя в същите проценти - 35 към 65. С какво точно се хвали премиерът - че се е преборил "шефовете" от ЕС да го погалят по главичката? Но пък машината ще се прави, според съобщенията, от консорциум, в който влизат държавното дружество "София Тех Парк", "Национален център за суперкомпютърни приложения" на Стоян Марков, ИТ компанията "Рила Солюшънс" и Стратегически център за изкуствен интелект. Пари при тях наистина ще отидат...

Освен това, до момента никой не е видял отчет какво всъщност е свършено с наличните два суперкомпютъра от 2008 г. досега. Някакви супернаучни открития да са направени с тях в България, някакви несметни приходи да са реализирали чрез тях български фирми, на които уж те помагат, да сме преборили нелечими болести, както вещае Мария Габриел? Вярно, страна с население под 7 млн. души, която притежава 4 суперкомпютъра (един на 1,7 млн. жители, докато при първенеца САЩ един суперкомпютър се пада на 2,1 млн. жители), би трябвало да е много модерна държава, основаваща развитието си на науката и високите технологии. Само че науката у нас е с най-ниското държавно финансиране в ЕС като процент от БВП, учените ни са със заплати под средната за страната, наукоемките продукти липсват в износа ни, а по технологично развитие в момента ни нареждат на последно място в Евросъюза! Колко души всъщност работят с тези свръхкомпютри и какви са постиженията им? Колко са индустриалните фирми у нас, които имат ресурс да ползват такива машини? Естествено е да се даде отговор на всичките тези въпроси, преди да се впускаме в авантюрата с харченето на милиони за нов суперкомпютър. Има ли нужда България от нов компютър с такъв капацитет, десет пъти по-мощен от "Авитохол" и "по-мощен от този на НАСА",

 

космически совалки ли ще изстрелваме

Трето. От какъв зор въпросният европейски суперкомпютър ще бъде инсталиран в "София Тех Парк", след като буквално насреща са институтите на БАН, където е "Авитохол" и специалистите? Само сградата за него ще глътне 30 млн. лв., каза преди време самият Борисов. Работата навежда на мисълта, че се търси начин да се уплътни с дейност "градчето на Плевнелиев", както наричат "София Тех Парк", пръкнало се на гола поляна и глътнало вече близо 100 млн. лв. Достойна цел, много нужна на науката, няма що. А в "София Тех Парк" има и още една машина за бързи изчисления - Nestum, годна за обучение. 

И накрая. Какво е все пак суперкомпютър? Тази частичка "супер" при компютрите е нещо временно, днес я има, утре бракуват компютъра поради остарялост. Според европейските документи, "суперкомпютър" е всяка изчислителна система, която може да обработва едновременно данни с обем поне 10 на 15-а степен (петафлопс). Т.е. изключително бързо се обработва огромно количество информация. Според Еврорегламент от 2018 г. за европейските суперкомпютри до 2020 г. трябваше да се дадат 840 млн. евро, самите машини са от два типа - три с производителност ексафлопс (бързина на обработката на данни 10 на 18 степен) и пет с бързина 10 на 15 степен (петафлопс). Но правилото е: ако компютърът в момента на произвеждането му попада по мощност в първите 500 в света, той е суперкомпютър. Утре други компютри стават по-бързи и по-мощни от него и той изпада от категорията. Онзи компютър от 2008 г. със сигурност вече не е в нея. Кой е казал, че машината, която ще купим за 24 млн. лв., ще стои дълго в категорията "суперкомпютър"? 

Жива властова грандомания.

Борисов завещава 7 млрд. лв. дефицит

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 88

Петър Чобанов: В бюджета няма резерви

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 88

Всеки трети не смогва със сметките, наема и ипотеката

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 88

1500 средни фирми осем месеца чакат помощи

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 88

Военните с ново писмо до Макрон

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 88

Лайен: Скопие да се разбере със София

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 88

Швеция настоява за старт на преговорите със Скопие

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 88

Маас: ЕС е готов за диалог с Русия

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 88

Парламентът умря, да живее парламентът!

visibility 80

/ брой: 88

Не удължавайте учебната година!

visibility 101

/ брой: 88

Парад на мира...

автор:Лозан Такев

visibility 94

/ брой: 88

Невинните

visibility 104

/ брой: 88

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ