09 Август 2020неделя11:42 ч.

От редактора

Народ без самобитност

/ брой: 6

автор:Борис Данков

visibility 1286

"Народ без своя национална култура и самобитност не е никакъв народ" - това са разбрали  преди повече от 200 години нашите възрожденци и патриоти, родолюбци. Проумял го е гъркоманът Васил Априлов, който захвърля елинофилството и се втурва да създаде Габровското училище, за да буди българската народна свяст. Провидял го е  туркофилът княз Стефан Богориди, който завещава собствената си къща и 10 000 гроша за построяване на българска църква в Цариград. Разбрал го е русофилът Найден Геров, който мълчаливо и всеотдайно трупа скрижалите на своя "Речник на блъгарский язик", за да съхрани самобитното словно богатство на майчината ни реч.
Знаели са го нашите просветители и книжовници, строители на българската духовност, зографи и иконописци, а в по-ново време - ваятели на националната ни живопис и словесност, създатели на родния театър и музика, кино - сътворили непреходни творби с отпечатъка на българската самобитност.
Но не го знаят и едва ли някога ще го разберат днешните запалени поклонници на попарта и лаф стайла, на реалити шоуто и чалгата, които ни заливат отвсякъде със своите пошли сурогати и  субпродукти, снобски подражания и посредствени маймунджилъци. Вече сме обръгнали на махленския цинизъм и простотиите, с който ни облъчват телевизионните канали. Приели сме да ни "промиват" с американски екшъни и турски бози; да ни "образоват" със стивънкинговци и даниелстийловци, а медиите да ни пробутват лигави пикантерии от житие-битието на чужди и нашенски "звезди".
Това едва ли щеше да е така, ако в националния ни манталитет освен раболепното овчедушие и посредствения снобизъм имаше малко повече достойнство и усет за "различност", за  самобитност, без което един народ остава такъв, какъвто някога го е описал дядо Славейков: "Не сме народ, не сме народ..."

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 150

Турция ще произвежда електромобили

автор:Дума

visibility 3

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 654

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 1174

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 461

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ