01 Юни 2020понеделник02:31 ч.

Общество за всички

Какво показа един форум във Виена във връзка с активното стареене на населението?

/ брой: 233

автор:Таня Йовева

visibility 1226

"Общество за всички" бе мотото на неотдавнашна конференция във Виена, посветена на активното стареене. В нея взеха участие представители на неправителствени организации от 56 страни, министри, научни работници, младежи, които разискваха основните проблеми на активното стареене и солидарността между поколенията. Сдружение "Национален алианс за развитие" беше единственият представител на неправителствените организации в България. За мен, като председател на сдружението и като журналист, двата дни на форума бяха не само чудесно преживяване, но и възможност за обмяна на опит за развитието на организацията.
Конференцията бе на изключително високо равнище и бе организирана от Икономическата комисия на ООН за Европа и от Федералното правителство на Австрия. България бе представена от посланика ни в Австрия Елена Шекерлезова и министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов. Форумът се провежда за трети път. Първата Световна конференция се е състояла в Мадрид преди 30 години и е бил изготвен План за действие на Научноизследователския форум по проблемите на застаряването. По тези проблеми има доста предизвикателства, с които трябва да се справят в отделните страни и затова много от изказалите се настояваха час по-скоро да бъдат решавани от правителствата въпросите, свързани с дискриминацията, здравеопазването, заплащането, пенсионните системи и емиграцията.
Застаряването на населението в Европа се отразява на

финансовата стабилност

на важни социални системи като пазара на труда, пенсионната система, здравеопазването, социалните грижи и образованието. Във Виена научните работници от три медицински института, оказва се, работят много добре по проблемите на застаряването, чиито анализи са утвърдени от парламента, създаден е и Консултативен съвет и Федерален Закон за хората от третата възраст. Направени са много научни анализи, отразени в различни сборници. Специално на регионалната стратегия на Австрия се обръща много голямо внимание на гражданското общество, на качеството на живот. На форума бяха изготвени две декларации от страна на неправителствените организации и министрите в защита на хората на възраст в трудните икономически условия.
В Политическа декларация на НПО се изтъква, че "НПО са признати за играещи "важна роля в представителството на хората и техните нужди в обществото. Те улесняват достъпа до достоен труд и адекватно заплащане за хората от всички възрасти чрез премахване на задължителната пенсионна възраст, премахване на дискриминацията въз основа на възрастта по отношение на достъпа до работа и заплата по време на целия живот, прилагане на гъвкави трудови практики, които отговарят на нуждите на възрастните хора, подкрепа на програми за преквалификация на по-възрастните работници, както и подкрепа на възрастните работници в неформалния сектор. Признават подкрепата и многообразния принос на възрастните хора в обществото, в полза на хората от всички възрасти, включително знания и житейски опит, грижа, възпитание, домакинство, работа и доброволчество. Гарантират достъп до учене през целия живот, като признават, че достъпните висококачествено образование, неформално и самостоятелно учене за хората от всички възрасти са необходими за засилване участието на възрастните хора в обществото, повишаване на социалното включване и намаляване на дискриминацията".

Двустранните отношения

между Министерството на труда и социалната политика на Република България и Федералното министерство на социалната сигурност и поколенията на РАвстрия са изградени върху подписания между двете министерства Меморандум за сътрудничество в областта на пазара на труда и социалната политика. На основата на Меморандума се разработват и договарят работни програми за  осъществяване на съвместни проекти, целящи повишаване на административния капацитет на МТСП с подкрепа и консултации от страна на австрийски експерти. Както изтъкна министър Младенов, повишаването на общата социална и икономическа активност у нас следва да бъде съчетано с предоставяне на необходимите условия за гарантиране на достоен и равноправен живот на възрастните хора. В началото на април 2012 г. Агенцията за социално подпомагане е открила новата схема "Помощ в дома". Тя ще подпомогне развитието и предоставянето на социалните услуги, ще се даде възможност съществуващите домашни социални патронажи да разширят дейността си, като създадат звена за услуги в домашна среда. Очакванията са за над 5000 работни места в сектора на социалната икономика. Бюджетът на схемата "Помощ в дома" е 30 милиона лева, а бюджетът на едно проектно предложение е в рамките на 80 000 и 250 000 лева. Не се изисква съфинансиране на проектите от страна на бенефициентите.
По данни от преброяването на населението през 2011 г. на всеки 100 лица, излизащи от трудоспособна възраст, само 68 са замествани, което показва, че в страната вече е настъпила стагнация по отношение на подмладяването и развитието на трудоспособното население. По данни на Евростат за първото тримесечие на 2012 г. броят на заетите лица на възраст 15-64 години в ЕС 27 е 210,5 млн. България е с намаление в броя на заетост от 1,2%, докато за споменатия период броят на заетите лица в Австрия се е повишил с 44,5 хил., или с 1,1%. Австрия прилага преходен период за свободното движение на български работници. За ръководни кадри, учени и изследователи, несамостоятелно заети работници в областта на дългосрочните грижи и обслужването на частни домакинства, доброволци, ваканционна заетост и др., не се изисква разрешение за работа, с което Австрия изпълнява задължението за постепенно облекчаване на режима по време на прилагане на преходните мерки.
По данни на официалната статистика към 1 януари 2011 г. броят на българските граждани в Австрия е 11 385, с месторождение в България са 13 537 души. Най-голям брой от тях живеят във Виена - 9371. Наблюдава се тенденция на нарастване на българската диаспора в Австрия (14,7%) за последната година (2011 г. в сравнение с 2010 г.). В рамките на Работна програма за сътрудничество 2012-2013 г. между Федералното министерство на труда, социалните въпроси и защита на потребителите на Австрия и МТСП, ще се реализира проект "Виртуална мрежа за професионално обучение Австрия-България" в рамките на 18 месеца.
Центровете за квалификация ще имат ръководна роля, изразяваща се в създаване на клъстър от фирми, проучване на потребностите от обучение, изготвяне на учебни планове и програми, проучване на наличните предложения за обучение и квалификация, свързване в мрежа на фирми и обучаващи центрове/институции.
Финансирането на дейностите и структурите на Виртуалната мрежа за професионално обучение ще се осигури от Федералното министерство на труда, социалните въпроси и защитата на потребителите на Австрия. Към момента приблизително

400 австрийски фирми

развиват дейност на територията на България. Концентрирани са в София и околностите и осигуряват заетост на 30 000 - 40 000 души, като около 35 от фирмите имат производствена база в България. Компаниите са в сферата на транспорта и логистиката, консултиране, банково дело и застраховане, търговия, недвижими имоти и в сферата на индустриалното инженерство, химическата промишленост, енергетиката и електрониката.

Почина Христо Явашев

автор:Дума

visibility 9

България е сред най-пострадалите в ЕС от КОВИД-19

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 101

Парите за пътеката за КОВИД-19 не стигат

автор:Аида Паникян

visibility 104

/ брой: 101

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 101

Бюджетът е с излишък от 1,3 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 101

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 42

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 150

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 101

Русия разобличи обвинения на Вашингтон

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 131

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 160

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ