13 Април 2021вторник20:34 ч.

Първите руски шпиони...

/ брой: 185

автор:Лозан Такев

visibility 2282

Мина, замина Денят на Независимостта на България, която преди 111 години княз Фердинанд обявява във Велико Търново с манифест. Това става в църквата "Св. 40 мъченици", където князът е провъзгласен за "цар на българите", ние ставаме равноправен член в семейството на цивилизованите народи и пред нас се откриват нови възможности за икономически и културен напредък. Високата порта (Турция), както и Великите сили, признават официално България и след петвековно иго си връщаме статута на една от най-старите  европейски държави.

 Александър Малинов, който по това време е министър и министър-председател, посреща Фердинанд край Русе и с цялото правителство потеглят към Велико Търново. Между двете гари съчиняват текста на Манифеста, който е подписан от княз Фердинанд и министрите. А първите пищни тържества за Независимостта стават веднага на 22 и 23 септември преди 111 години . Тук са и царица Елеонора, както и принцовете Борис Търновски и Кирил Преславски. Празненства и молебен има в Царевец и Преображенския манастир.

"По волята на незабвения Цар Освободител, великият братски руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи, от поданици на Негово Величество Румънския крал и от юначните българи, на 19 февруари  1878 година сломи робските вериги, що през векове бе окована България, някога тъй велика  и тъй славна..." (по правописа на Малинов отпреди 111 г.). 

 Така започва историческият текст на краткия Манифест, подписан от Фердинанд и от министрите Александър Малинов, Стоян Паприков, Михаил Такев, Никола Мушанов, Иван Салабашев, Тодор Кръстев, Данаил Николаев и Андрей Ляпчев. Е, не ви ли се струва, че това е почеркът на едни от първите "руски шпиони " у нас? Отпреди 111 години. "По волята на назабвения Цар Освободител, великият братски руски народ... сломи робските вериги..."

  Днес след 111 години отбелязваме Независимостта на България със 111-о място в класацията по свобода на словото и с нови руски шпиони, с обиски, белезници, разпити и нови дела по подозрения за шпионаж, застрашена национална сигурност и нови геополитически ориентации и ценности. Ха сетете се как свършиха предишните ни "ценностни ориентации"!

Байдън предложи на Путин среща в трета държава

автор:Дума

visibility 10

Възходът на Остап Бендер

автор:Велиана Христова

visibility 563

/ брой: 71

С обич за сънародниците ни в чужбина

visibility 271

/ брой: 71

Тотю Бакалов на 94 години!

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 71

Датата

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ