19 Септември 2021неделя01:18 ч.

По Черноморието - на тъмно

/ брой: 186

автор:Милена Николова

visibility 1157

N-ският курорт по нашата крайморска ивица замръкна в непрогледен мрак. Този път е Южното Черноморие. Днес да се готви Северното! Курортисти и хотелиери, градове и села са без ток, а липсата на електричество се превръща във вторично природно бедствие за родния туризъм. От месец е традиция по морето да затъмнее вечерно време поради липса на електричество. Виновни са редица фактори, твърдят експертите. Но най-виновни са старите далекопроводи и свърхзастрояването от хотели, които гълтат толкова електричество, колкото не може да премине по същите тези стари далекопроводи. Резултатът от всичко това е - пълен мрак в сезона за почивките, каращи се летовници с още по-изнервени хора от хотелски рецепции в иначе кризисната година за България.
Следват страшни изчисления кой колко е виновен. Загубите, каквато е родната ни традиция, се изчисляват винаги в милиони лева. Но за липсата на ток този път не можем с лека ръка да обвиним "дежурните" в сектора мургави наши събратя, а онези държавни фирми, които са гарантирали електроснабдяване за стотиците хотели и всякакви там "паласи". Още при вземането на разрешителните за електроснабдяване преди години имаше гласове, които предупреждаваха, че със стара инфраструктура не може да се подсигури съществуването на огромния брой хотели по морето. Незнайно защо тогава от "енергото" предпочитаха да дават на калпак съгласието си за включване в мрежата, вместо да откажат на онези, за които нямат капацитет. Строителите също предпочетоха да се предоверят на старите далекопроводи, изградени по времето на социализма. Защото допреди 20 години бреговете на родината бяха рехаво застроени, а хотелите се брояха на пръстите на двете ръце и нямаше необходимост от някаква по-голяма електромрежа. Затова и престижната за родните и чуждите туристи пясъчна ивица светеше. Днешният токов проблем е заложен преди двайсет години и сега продължава да се задълбочава. Защото оттогава досега в България практиката е да се консумира най-вече материалният ресурс на онази социалистическа инфраструктура, която днес не може да "нахрани" с ток мегаполисите, изградени по пясъците. Затова и настоящето по морето изглежда толкова тъмно.

Айтос на протест: „Без тирове убийци!“

автор:Дума

visibility 168

Съборът на БЛС преизбра д-р Иван Маждаров

автор:Дума

visibility 183

Петков и Василев представят проекта си утре

автор:Дума

visibility 1220

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 278

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 613

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 179

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 172

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 524

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 445

/ брой: 179

Протести срещу дясната политика в Еквадор

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1323

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 549

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 849

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 631

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ