Половината българи правят зимнина
/ брой: 181
Половината от българите участват в отглеждането и приготвянето на домашни продукти и правят зимнина. 51 на сто посочват, че са събирали реколта, а 660 хил. души - 12%, посочват, че са участвали в клането на прасе. Това показват данните от национално представително проучване, проведено от Изследователския център "Тренд", в което между 29 август и 5 септември са анкетирани 1008 пълнолетни българи. 79% консумират домашно приготвени или отгледани продукти, едва 20% не го правят. Данните показват, че с повишаване на възрастта нараства и делът на консумиращите домашни продукти. В малките градове и селата процентът на хората, които слагат домашно приготвени храни на трапезата си, е по-висок в сравнение с областните градове и столицата. Най-често хората ядат туршия - 32%, компоти - 28%, зеленчуци/зеленчукови консерви - 25%. Сред предпочитаните домашни продукти от българите са още лютеница, сладко, кисело зеле, ракия, месо, яйца, млечни продукти.
Половината анкетирани твърдят, че участват в отглеждането или приготвянето на домашни продукти. Другата половина - 49%, не го правят. С нарастването на възрастта се увеличава делът на хората, които участват в тези занимания. 81% от живеещите в селата споделят, че участват в отглеждането или приготвянето на домашни продукти. В столицата този дял е 25%. В проучването бяха тествани различни твърдения, свързани с домашно приготвени продукти. 83% посочват, че ги консумират, защото смятат, че са по-качествени от тези в магазина, а едва 8% не са съгласни с това. Причината 81% да предпочитат собствена продукция на трапезата си е, защото знаят какво съдържа. За близо две трети от българите приготвянето и консумацията на домашна зимнина излизат по-евтино. За 27% това не е определящ фактор. 76% ядат домашни продукти, защото им напомнят за вкуса от детството. 12% не са съгласни. В тази група попада по-висок дял млади. Близо три четвърти посочват, че консумират такива продукти, защото има откъде да ги вземат и кой да им ги произведе.