08 Август 2020събота09:04 ч.

Посягат и на майките

/ брой: 99

автор:Боряна Костова

visibility 943

Откакто премиерът публично го заплаши с ритник от кабинета затуй, че изказал лично мнение за мъничко повишаване на пенсиите, Тотьо Младенов мълчи като риба, щом стане реч за пари. От време на време пусне някоя реплика съгласувано с Вожда, но в повечето случаи кротичко го придружава по време на рекламното му турне из страната и папагалски повтаря гениалните изречения Борисови.
Явно на министъра са му позволили да си отваря устата единствено когато трябва да сипе похвали за работата на правителството или меко и издалеко да подготвя целокупния народ за поредната социална балтия. И вчера Тотьо излезе пред медиите с поредния си словесен тюрлюгювеч. Най-напред приповдигнато обясни как средната работна заплата била настигнала инфлацията и - аха, аха! - да я мине. Ще речете, че става дума за кой знае какви пари, а не за едни нищо и никакви 700 лв. средна заплата, които, както се казва, не стигат и да се обръснеш (тия пари в закъсала Гърция са половината от минималната заплата). Пък и как няма Младенов да не се хвали, като националната стъкмистика вади такава ниска инфлация, да се чудиш данните от България ли е взела или от някъде по-на запад.
Обаче - добра новина! Кабинетът готвел повишение на минималната заплата, която всяка година щяла да "скача" с цели 20 лева. И до 2015 г. да стигне 350 лева. Да, де, ама дотогава и цените няма да стоят на една място. Така че "гигантското" увеличение всъщност предварително ще бъде изядено.
А като изреди положителните новини, Младенов мина и към по-същественото. Извади "плашилото" Брюксел и съобщи, че оттам настоявали и в България да си съкратим платеното майчинство само до 20 седмици. Така било в Европа. Вярно е. Обаче майките там взимат такива заплати и всякакви видове добавки, че почти нищо не им струва да си наемат бавачка да им гледа детето, а те да си гледат кариерата. У нас подобно нещо могат да си позволят само ония 5-10 процента от населението, които твърдят, че жизненото им равнище се е вдигнало и всичко им е наред. Останалата маса в това отношение е в пълна несъстоятелност. Понеже гледачките искат по 10-20 лв. на час, че и повече. А със средна заплата от 700 лв. няма как да си храниш семейството, да го обличаш, да плащаш тлъсти сметки за топло, светло и вода, че и да ти остават за домашна прислужница. Ще речете: нали има детски градини. Има, ама не стигат за всички. Пък и да дадеш 7-8-месечно бебе на конвейерно отглеждане "някъде", няма как да си сигурен, че ще расте здраво и нахранено. Казваме "някъде", тъй като си е направо подвиг да си уредиш малчугана в ясла.
Министърът обаче не пропусна да се похвали с българското завоевание, че майките ни ползват отпуск за гледане на дете над 410 дни. Само не спомена "незначителната" подробност, че придобивката е резултат от управлението на тройната коалиция и е въведена от нея. Но пък изтъкна заслугите на настоящото правителство, което се било загрижило за по-бързото връщане на младите майки на пазара на труда. Пък то един пазар... вече за почти половината народ няма работа.        

195 са новите случаи на коронавирус

автор:Дума

visibility 0

Четири общини бедстват заради пожари

автор:Дума

visibility 177

Палатки отново блокираха Орлов мост

автор:Дума

visibility 287

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 150

Самолет сe разцепи на две при кацане в Индия

автор:Дума

visibility 180

В Русия патентоваха препарат срещу COVID-19

автор:Дума

visibility 310

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 150

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 557

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 1028

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ