Празникът на гърнетата превзема село Зимница
Кулинарната история на Добруджа ще бъде представена на живо на 24-метрова маса
/ брой: 131
Уникална по рода си инициатива, наречена Празникът на гърнетата, събира за трети път участници от различни краища на Добруджа в малкото село Зимница, община Крушари, в търсене да запази и популяризира автентични кулинарни техники и ястия. На събирането в събота, 9 юни, на 24-метрова маса ще бъде изложено менюто на региона. Уникално вкусните гозби ще са поднесени в глинени съдове, чувени и тави, уточняват организаторите. Ще бъде представена кухнята на българи, турци, татари, цигани, липовани, румънци. Специално жури отново ще оценява най-оригиналните автентични ястия. За отличените са предвидени грамоти, парични и много предметни награди.
Вкусните добруджански ястия, които могат да бъдат опитани на тазгодишния фестивал, са заешка капама, спаначени сърми с агнешко, ориз със сини сливи, пиле с булгур, тестени кръстачки, връзки, добруджанска пита, домашно приготвени овче кисело мляко, сирене, извара, празеник, качамак, петмез от диня, тиквен рачел, добруджанска каварма, сарбурма и джантък (татарски ястия), манаф учкур (турско), малай (румънско), пелмени (руско) и много други местни гозби. Ще се съревновават представители на общините Балчик, Каварна, Шабла, Добрич, Добричка, Варна, Силистра и др. Деца от селата Телериг, Лозенец и Крушари ще участват в детската готварска работилница и ще приготвят предястия, салати и сладки.
Екипът на Иван Звездев ще присъства на празника, а читалищни деятелки ще готвят на живо вкусни добруджански гозби за известното му кулинарно шоу. Братята ковачи от Добрич Мирослав и Георги Милеви ще обработват на живо железния метал в импровизирана работилница и ще демонстрират майсторски умения от древния занаят - ръчно свободно коване, нагряване и охлаждане на метала, изтегляне и закаляване, а оригиналните им произведения ще бъдат подредени в изложба.
Всеки, който желае да се включи като участник в кулинарния празник, задължително трябва да изпълни следното условие: да се представи с домашно приготвено ястие, поднесено в глинен съд или чувен (съд от чугун). Листата на ястията включва основни, супи и чорби, десерти, салати, предястия и следястия, тестени изделия, варива, печива, разядки и сладка, а входът е свободен, добавят още организаторите.