Ръст в производството на сирене с палмово масло
/ брой: 13
Повече сирене с растителни мазнини са произвели преработвателните предприятия през миналата година, показват данните на Министерството на земеделието. По предварителни данни от януари до ноември 2020 г. от мандрите са излезли близо 12 800 тона сирене с палмова мазнина, докато за същия период на 2019 г. количествата са били 10 981 тона. За цялата 2018 г. пък в магазините са доставени 13 500 тона фалшиво сирене, показват още данните на земеделското министерство. Най-много имитиращ продукт е произведен през летните месеци юли и август - по 1324 тона и 1390 тона, а най-малко през януари 2020 г. - 911 тона.
Въпреки увеличеното производство на сирене с растителни мазнини в повечето големи търговски вериги почти липсва предлагане на такива продукти. Според експерти от млекопреработвателния бранш сирене от 6-7 лв. за кг няма как да е направено само от мляко. Последните данни на Държавната комисия за стокови борси и тържища показват, че сиренето с растителни мазнини се продава по 3,37 лв. за килограм на едро, докато истинският продукт върви над 7 лв. по борсите.