01 Май 2024сряда16:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Скритият убиец

/ брой: 26

автор:Мая Йовановска

visibility 304

Мая ЙОВАНОВСКА


Трансмазнините (хидрогенирани мазнини) са нездравословни. Наричат ги "скрития убиец". Те се използват при производството на чипсове, снаксове, пакетирани тестени храни и т.н. заради по-голямата им трайност и твърдост. Според СЗО обаче те увеличават заболеваемостта от сърдечносъдови болести с 21%, а смъртността от тях - с 28%. Преди няколко години организацията излезе с 5-годишен план за намаляване на трансмазнините в храните. Употребата им води до над 500 хиляди смъртни случая всяка година. 

По този проблем действа и Европа. Преди около 3 години Европейската комисия прие регламент за максимално количество при използването на трансмазнини в храните. Лимитът е до 2 гр на 100 гр от мазнините в храната. Ако лимитът е надвишен, това задължително трябва да е посочено. Държави като Дания и Австрия от години са въвели законови ограничения за производителите. В резултат - случаите на сърдечни заболявания са намалели със 70% между 1985 и 2009 г.

Проучване на "Активни потребители" у нас е засякло, че 28 от 31 изследвани марки вафли на българския пазар съдържат палмово масло. А в пет от вафлите палмовата мазнина е основен компонент. Повече от ясно е, че влагането на трансмазнини осигурява по-добър търговски вид на продуктите, но въпросът е има ли законово изискване, на базата на което да се санкционират производителите? У нас обикновено нещата стават бавно, ако въобще се случат. Не ми е известно страната ни да е приела нормативен документ, поставящ ограничение в използването на вредните трансмазнини. Освен забраната им в ястията и закуските в детските градини.

Решението на Европа за ограничаване на хидрогенираните мазнини е правилно, макар и да е вид компромис между здравето на потребителите и интересите на производителите. Ние пак се оказахме на опашката. Дори сме извън борда. Това е работа, която трябваше да свърши последното правителство на Борисов. Сега се налага да се действа по-решително. За да спре играта със здравето на хората.

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 135

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 133

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ