03 Август 2021вторник06:25 ч.

Софийските потайности от птичи поглед

Семейство фотографи с проект, който представя красотите на града от неочакван ъгъл

/ брой: 48

автор:Ирен Танева

visibility 1991

Като вървим по улиците, рядко поглеждаме нагоре и заради това изпускаме много красиви неща. А други не виждаме, защото са нависоко. Ирен и Росен Даскалови и фотографският им проект Enjoy Sofia могат да ви помогнат да наваксате, да ви разходят из софийските потайности, и то от птичи поглед. Да видим обаче как започва всичко.                      
Фотографията не е основна дейност и за двамата. Преди време те направили документален филм за нощна София - "Нощ над града". За него Росен Даскалов печели награда за операторско майсторство. Интересът им започва оттам и оттогава. Тяхното желание е да се покаже градът от непозната гледна точка - така, както не сме го виждали никога.
И нещо друго - София не е само кал и разбити плочки, а има колорит, интересна архитектура. Сливат се епохи, стилове, история. Римската империя и социализмът например. Идеята на проекта е градът да се рекламира пред чужденците най-впечатляващо и те да поискат да го видят. Enjoy Sofia да стане цяла кампания.
Отново към началото - Ирина и Росен Даскалови са софиянци. Тя - трето поколение, и то по няколко линии. При тези обстоятелства от само себе си се разбира, че харесват, привързани са към града, в който са родени и израсли. Двамата имат в компютрите си много снимки на София отвисоко. Да покажат тази София е основната идея на проекта.
На Ирена й хрумва мисълта за принтове, които галериите да раздават или продават на чужденци. За да занесат те в родните си страни, в домовете си кътче от София, да разберат, че България не е само традиционните сувенири.
Съпругът й измисля името през пролетта на 2013 г. Двамата решават да направят проекта достъпен за повече хора. Всяка седмица те публикуват нови снимки. Вече има и фотографии на сгради и детайли извън центъра на София. Много хора (за радост!) се вдъхновяват от тях и очакват следващите фотографии.
Как избират обектите?
Ако някоя сграда или детайл им харесат, просто ги снимат. Много важно е обектът да има история, да е красив, естетичен. Да бъде интересен, нетрадиционен. Има значение по кое време на деня се правят снимките - проектът съдържа и дневни, и нощни кадри.
По самите фотоси работят само Ирена и Росен Даскалови. А иначе си сътрудничат със сайта "Момичетата от града" и с Момчил Лазаров - историк там. Той пише статии за сградите, които Ирена и Росен са снимали. Статиите и снимките излизат и в двата сайта. Така вниманието се насочва към информацията, повествованието, разказа за сградата или детайла и проектът излиза от рамките на чистата фотография.
През изминалото лято пък работят заедно с "Хайнекен". Снимат по тяхна идея специални места от града, свързани с нещата, които се случват в него - заведения, галерии, хора. Снимките са част от проект на компанията, който тя впоследствие доразвива и допълва.
Правят съвместна изложба с Чавдар Гюзелев - той пък показва по-нелицеприятната страна на града. Идеята е столицата да се представи от две страни. Потребителите в интернет, по-голямата част от които са чужденци, но има и българи от чужбина, харесват снимките, радват се на старите, красиви сгради, правят бележка, че някои от тях целите са опасани с жици и кабели. А една дама споделя, че ако не е знаела, че това е София - би помислила, че е Флоренция.
Ирена и Росен Даскалови имат и своите пристрастия. Любима им е снимката, която Ирена кръщава "Кула по залез". Тя е красива, от нея се вижда Софийският университет. Близо е до Народния театър, а срещу нея е друга - декорирана с хора, които държат глобус. Оказва се, че в София има много кули. Има и една, снимана от Ирена. По нейните думи тя е хитът на проекта, макар че Росен не я харесва особено.
На снимката се вижда пране. Това според него показва балканския, ориенталски нюанс в нашия бит. Неин обект е малка кооперация с кула - близо до площад "Македония". За тази фотография Ирена Даскалова взема награда от Столичната община. 
Работата по подобен проект не е евтино занимание. Специално за него двамата си купуват фотоапарат с много обективи - професионален. До момента никой не им е плащал - правят всичко за идеята. Изненада за тях е, че заинтригуваните от изложбата са градски хора, модерни, между 20 и 45-годишни.
Двамата автори правят и картини - принтове на снимките на платно. Има ги в някои галерии. С тях нещата обаче са по-сложни. Хората все още не разбират, че могат да бъдат подарък - за колеги, приятели, близки.
Семейство Даскалови има и друга идея -  Enjoy Sofia Kids - кадри на София, снимани от деца. Дава я 10-годишният им син Денис. Още не са започнали да работят по нея, но рано или късно ще я осъществят.
Извън акцията във фейсбук, изложбата и принтовете те вече са започнали да правят и картички. Досега снимките наброяват 150. Сред първите са споменатите - кооперацията с кулата и прането, друга, в която на преден план е храмът "Александър Невски", а на заден - Галерията за чуждестранно изкуство. Неща, характерни за столицата ни, колоритни.
След като споменахме първите, да споменем и най-новата снимка от проекта - малка черква над езерото в квартал "Дружба". Харесва им точно това, че е над езерото - в момента, когато е правена - замръзнало, а близо до нея има промишлен комин.
Столичната община все още не подкрепя проекта, а на неговите създатели (естествено!) им се иска да получат едно рамо. Ирена има мечта - съвместно да направят екстериорна мегаизложба. Да покажат снимките на необичайни детайли и гледни точки към сгради на място, на което всички да могат да ги видят. И защо не, нали Щастливецът Алеко ни съветва: "Опознай България, за да я обикнеш!" И понеже все отнякъде трябва да се започне, защо да не започнем от нашата столица?


ВИЗИТКИ


Ирена Даскалова е мениджърка на продуцентската компания Teach.Co art company. Заедно със съпруга си прави успешни документални филми. През последните години осъществява проекти, одобрени от наши и чуждестранни институции. Продуцентка и изпълнителна продуцентка на късометражни и игрални филми. Участва в популярните предавания: "Аз обичам България" (Нова телевизия), "Часът на мама" (ВТV), "Без багаж" (БНТ1) и др. Има силно изразена лична позиция по въпросите на човешкото развитие и връзките между природа, общество и образование.

Росен Даскалов-Тичъра е оператор. Работи в областта на киното и аудиовизуалните продукции у нас и в чужбина. Носител е на наградата "Златно око" от националния кинофестивал - Попово-2011 за документалния филм "Нощ над града". Бил е оператор на епизоди от серийни филми, а също и на късометражни и документални. Автор е на музикални видеоклипове на Лили Иванова. Работил е и като оператор по повече от 400 рекламни клипа в българското кино, както и за National Geographic, Euronews и SNN.
 

Милион българи нямат пари за почивка

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 147

БСП отново предлага 9% ДДС на лекарствата

автор:Юлия Кулинска

visibility 136

/ брой: 147

ИТН ще представи проекта за кабинет

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 147

Хасковлии пак протестират заради водата

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 147

До две години бензинът ще стигне 3,20 лв., а дизелът - 3,40 лв.

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 147

Бюджетът губи пари от дела срещу КЕВР

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 147

Разкриха пореден картел при санирането

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 147

Проблеми с новите екостикери

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 147

Заради новия щам Китай затваря градове

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 147

Буяр Османи: Илинден е важен и за България

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 147

Синът на Кадафи се връща в политиката

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 147

Кратки новини

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 147

Струва ли си?

автор:Ина Михайлова

visibility 459

/ брой: 147

Авторитарен модел на управление властва в София

автор:Деси Велева

visibility 177

/ брой: 147

ГЕРБ - заядливо и нечестно за миграцията

автор:Мирослав Попов

visibility 171

/ брой: 147

Вълната

автор:Аида Паникян

visibility 162

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ