27 Май 2020сряда04:05 ч.

Документалистика

Творчество, осветявано и вдъхновявано от светулките на духовността

/ брой: 168

автор:Дума

visibility 1917

Иван Вълов

Писателят Слави Славов, професор и доктор по философия, посрещна и изпрати своята 80-годишнина (роден е на 21.10.1929 г.) наред с поредица от трагично-драматични преживявания - смъртта на съпругата му Герда и прекаран инсулт, и с няколко нови книги. Отдал десетина години на активна журналистическа дейност, той сложи началото на писателската си дейност през 1954 и 1955 г. с биографичните повести за героите от антифашистката борба Хюсейн Мутков и Ахмед Татаров, издадени на турски език. Сегашният списък на книгите му съдържа 40 заглавия, две трети от които са сборници с художествено-документална проза, а другите са свързани с разработваните от него монографии в областта на философията, обществознанието и с публицистичен характер.
Слави Славов (няма да засягам книгите му извън писателската му дейност) е между отличаващите се със сладкодумие разказвачи в днешната ни родна белетристика, които по Йовковски и Елинпелиновски обичат своите герои и с усмивка - насмешливо-иронична, но не и присмехулна, ги описват. Силата на писателя е в майсторски разказаната случка, обикновено от първо лице, героят или, най-общо казано, действащите лица в която са лично познати на автора.
Привързан до болезненост с родния си край (роден е в с. Драгановец, Търговищко), в което преобладаващото население е мюсюлманско, и описаните от него герои са от този етнос, в по-голямата си част. Наблюдателен и добър психоаналитик, Слави Славов в писателската си практика неотклонно се придържа към запомненото от баща си: "Ами ние си живеем мирно и тихо и с турците, и с циганите, че и те са като нас. Не делим хората на такива и онакива, а на добри и лоши. Всички ли българи са добри, всички ли цигани или турци са лоши? Кажи ми, де?"
Ръководени от този критерий, можем да посочим като своеобразни еталони двете му книги: "Неизмислен живот" (1994) - за художествено-документална проза, и "Светулки на духовността" (2008) - литературно-критически портрети в областта на прозата, лириката, живописта и науката. В тази двойствена насоченост са и следващите му книги, с които Слави Славов посрещна юбилейната си 80-годишнина - "Ракла в Драгановец", "Цигански свят", "Български възрожденци", "1001 мъдрости" (встъпление, подбор и съставителство), а също и издадената през 2010 г. "Звъннали искри". В сборника са поместени 32 портрета на творци и учени, с които авторът е общувал в миналото и в днешно време, между които са Ран Босилек, Стефан Дичев, Аргирис Митропулос, Пеньо Пенев, Усин Керим, философите Тодор Павлов, Сава Гановски, Азаря Поликаров...
 

Първа оставка в британското правителство

автор:Дума

visibility 59

На 1 юли Израел анексира палестински територии

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 98

Китай е удвоил делата срещу корупцията

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 98

Парадът на победата в Москва – на 24 юни

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 98

МЕЛОДИЯТА

автор:Анжел Вагенщайн

visibility 148

/ брой: 98

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ