26 Юли 2021понеделник02:07 ч.

Унгария: Ще се отварят ли досиета?

Въпросът предизвиква различни мнения и противоречиви опасения и оценки

/ брой: 135

автор:Радко Ханджиев

visibility 1093

Въпросът дали да се публикуват имената на сътрудниците на специалните служби от времето на социализма витае от години в унгарското политическо пространство, но нито един от основните политически играчи не е показал истински интерес към отваряне на досиетата. Сега Зелената партия, парламентарно представена с 15 депутати и регистрирана с пълното си име "Политиката може да бъде различна", поиска пълно разкритие на всички досиета. Лидерът на зелените Андраш Шифер внесе проектозакон, който, както твърди, би отговарял на най-радикалните изисквания за оповестяване на всеки файл. Само двадесетина депутати обаче подкрепиха предложението му. Пария ФИДЕС и коалиционният й партньор Християн-демократическата народна партия гласуваха "против". Но досега не са излезли с официална позиция, очевидно надявайки се, че

интересът към темата ще отшуми

Напразно. Зелените продължават настъпателно атаките си, порицавайки лицемерието на ФИДЕС. Целта им е да изобличат управляващите в противоречие между войнстваща антикомунистическа риторика и реални действия. Критиката отекна сред значителна част от дясната интелигенция. От доста време нараства разочарованието от политиката на правителството. Особено стъписани са консервативно настроените млади интелектуалци. И те започват да преосмислят доколко си струва да продължават да подкрепят ФИДЕС.
Предложението на зелените се оказва удар в десетката. В кошера ФИДЕС започна да се жужи нездравословно. Засега спорадично, но все по-отчетливо, се усеща противопоставяне между ФИДЕС и част от досега подкрепящата я интелигенция. Същото е и в парламентарната им група. Депутати от по-младото поколение поискаха да се стигне до някаква степен на отваряне на досиетата и настояват въпросът да бъде разгледан в парламента. Което принуди Янош Лазар, лидер на парламентарната фракция на ФИДЕС (настоящ шеф на кабинета на министър-председателя), да скочи срещу зелените, като нарече предложението им "непрофесионално и лицемерно - като партията, която го предлага". Той добави, че във ФИДЕС обсъждат въпроса повече от година и скоро ще излязат с предложение.
Неприятният въпрос е до каква степен разкриване? Каква част от огромния архивен масив трябва да бъде оповестена и което е по-важно - на основата на какви критерии трябва да се извърши подборът? В публичното пространство се смята, че много от сътрудниците са били принудително въвлечени в системата на унгарската държавна сигурност и дейността им може да се приеме за извинима, ако са предавали безполезна информация. Би трябвало да се вземе под внимание също така личната ситуация и степента на сътрудничество; да се отсеят и ония, които не са увредили никому или чийто грях е минимален.
Изкопаването на имена, които са били сътрудници номинално или по принуда,

би било несправедливо

Освен това възможно е в списъците да са били добавени лица, които и хабер си нямат от сътрудничество със службите. За наличието на разнобой в унгарското общество спрямо бившите специални служби говорят и следните епизоди.
През 2002 г. бе огласено, че бащата на Золтан Покорни, по това време председател на ФИДЕС, е бил на отчет на отдел III/III, считан за най-важния в системата на унгарската Държавна сигурност. Покорни подаде оставка с мотива, че не иска да излага ФИДЕС на политически атаки. Но и днес Покорни е един от ръководните фактори на ФИДЕС.
През януари 2008 г., по време на управлението на социал-либералната коалиция, унгарският ген. Шандор Лаборц оглави унгарските тайни служби. По силата на действащия в НАТО ротационен принцип той пое и комисията на Алианса по разузнаването. Целта на този орган е да анализира и обменя информация. През 1983-1989 г. Лаборц е бил обучаван в академията на КГБ "Феликс Дзержински" и този факт стана повод за ожесточена политическа схватка в парламента. Опозиционната партия ФИДЕС категорично отхвърли назначението. Професорът икономист от Централноевропейския университет в Будапеща Петер Балаш обаче защити Лаборц с думите: "Унгария много се промени през последните 20 години. Не мисля, че трябва да уволняваме някого само защото е бил в Москва през 80-те години." За неудовлетворение на ФИДЕС говорителят на НАТО Джеймс Апатурай потвърди кандидатурата: "Не коментираме персонални назначения или теми, свързани с разузнаването", заяви той.
Днес най-сериозното възражение на ФИДЕС е, че пълното отваряне на досиетата може да предизвика сериозни

усложнения за националната сигурност

Най-сериозните възражения на обществеността произтичат от обстоятелството, че независимо от стандартите, които се приемат, пресяването на архивите и селекцията на имената би отнело изключително много време и неизбежно би отворило вратите за произвол. Как може да се разграничат сътрудници, които са информирали от идеологически подбуди и с ентусиазъм, от онези, чиито мотиви произтичат от чисто човешка злоба или дребнавост? Или такива, които са предоставяли безполезни доклади? Как да се определи какво представлява безполезен доклад и какво е безполезно сътрудничество? Също, какви качества трябва да притежават лицата, които ще трябва "да опазят" конфиденциалността на информацията, да извършват подбора и какви правни гаранции за защита ще бъдат предоставени на онези, чиито имена се оповестят, без да има правно основание за това? Ами "пазителите", кои ще бъдат те?
Според ФИДЕС това трябва да направи Национална комисия за паметта, която да формулира предложения как да се реши този труден проблем. Отново възниква въпрос: а как ще се избират членовете на тази комисия? От Медийния съвет до Конституционния съд ФИДЕС е поставил на ключови позиции надзорници, които са изключително лоялни към партията. Да не говорим за 2/3 мнозинство на управляващите в парламента... Ако селекцията бъде възложена на партийни съмишленици, това сериозно ще делегитимизира целия процес.
Мнозина свързват нежеланието на ФИДЕС да отвори досиетата не толкова със загриженост за някаква си абстрактна несправедливост срещу евентуално невинни хора, колкото с опасения от разкриване на водещи имена в собствените им редици. Затова именно младото поколение във ФИДЕС настоява за пълно разкриване.
Мотивите на зелените са повече от ясни: искането за отваряне на досиетата цели

да се хареса на младите

избиратели, които търсят алтернатива на ФИДЕС. Според зелените засегнати от разкриването може да бъдат само от поколението, което е на ръководни постове и във ФИДЕС, и в УСП. Неслучайно 36-годишният шеф на парламентарната група на ФИДЕС Янош Лазар веднага атакува Андраш Шифер в личен план за... дейността на дядо му по времето на социализма. Малко по-късно 46-годишният вицепремиер Тибор Наврачич се опита да успокои топката, като заяви, че да се обвиняват дядовците не е най-добрият начин да се върви напред. И призова ФИДЕС "да замрази" въпроса. Дали ще бъде замразен или не, трудно може да се прикрие, че истинският проблем вече е "млади" срещу "стари" в ръководството на ФИДЕС.

БНБ: Икономиката ще нарасне с 4,1% през 2021 г.

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 141

Енергийният холдинг с временен борд

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 141

Запазваме висок кредитен рейтинг и без Борисов

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 141

Държавната петролна компания пред закриване

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 141

САЩ критикуват Скопие заради корупцията

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 141

Френският Сенат одобри КОВИД-пропуски

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 141

Турция отхвърли искане на ЮНЕСКО за "Света София"

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 141

Литва ще пренасочва мигранти из Евросъюза

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 141

По политиките ще ги познаете

автор:Валентин Георгиев

visibility 60

/ брой: 141

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ