02 Май 2024четвъртък01:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Джейми Оливър:

Всеки може да се научи да готви

Популярният майстор, награден с Орден на Британската империя, държи на здравословната храна

/ брой: 297

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 1037

Ястия за 20 минути. Бърза паста. Вкусни ястия в уок. Любими салати. Лесни супи. Ястия с кайма.  Печено месо. 12 рецепти за вкусни зеленчуци. Бързи рецепти за месо и риба. Класически рибни ястия. Енергийни закуски. Сладки изкушения. В тези раздели са групирани рецептите в книгата на Джейми Оливър "Министерство на храната", която ИК "Хермес" пусна на книжния пазар у нас в превод от английски на Стоянка Лазарова-Карачанова. Рецептите са придружени с богат снимков материал - дело на Дейвид Лофтъс и Крис Тери, съставени така, че да може всеки да ги разбере и изпълни. Стъпка по стъпка, точно време за приготвяне и за всеки отделен етап.
Написах тази книга, за да уверя вас или човека, за когото я купувате, че можете бързо и лесно да се научите да готвите. Затова подбрах множество рецепти, които всички обичаме, и ви представям най-лесните начини за приготвянето им, пише Джейми Оливър в предговора към книгата си "Министерство на храната", която ИК "Хермес" публикува на български.
Какво е министерство на храната? По време на Първата световна война и малко след това съществувал сериозен недостиг от храна и мнозина гладували. Затова, когато избухнала Втората световна война, британското правителство знаело, че трябва да се предприеме нещо, за да се избегне това да се случи отново, и така основало Министерство на храната. То било създадено по две основни причини: да се подсигури достатъчно храна навсякъде и да се запознае обществото с ползите от правилното хранене, за да са всички здрави и годни за военна служба. Служителите от министерството били пратени при хората - на работните им места, във фабриките, в аристократичните клубове, на местните пазари. Така те се научили как да използват хранителните си дажби правилно, а това подобрило начина им на хранене и качеството им на живот.
Жалко е, че жестоката война става причина хората да обърнат внимание на здравето си, но в наши дни сме изправени пред съвременна война с влошаващото се здраве и увеличаващия се процент на затлъстяване на населението, отбелязва авторът. Истината е, че в момента в страната ни върлува една от най-сериозните епидемии, свързани с храненето. Но този път не поради недостиг на храна, а заради прекомерната консумация на вредни храни, уточнява Оливър. И посочва няколко примера: През последните 30 години училищните столове сериозно са западнали, в училище вече няма часове по готварство, а часовете по физическо възпитание са все по-малко, мнозина от хората пътуват с транспорт и работят в офис.
Джейми Оливър започва да готви на 8 години в ресторанта на родителите си "Крикитърс" в Клейвъринг, Есекс. Продължава обучението си в ресторанта "Нийл стрийт" и "Ривър кафе". През 2002 г. Джейми открива ресторанта "Фифтийн" в Лондон, където работи в сътрудничество с благотворителната фондация "Фифтийн фаундейшън", която се занимава с организиране на професионални готварски курсове за млади хора в неравностойно положение. В момента в света има още три ресторанта от веригата "Фифтийн" - в Корнуол, Амстердам и Мелбърн. В Обединеното кралство Джейми основава и веригата луксозни ресторанти "Джейми италиън". През 2005 г. поема инициативата за въвеждане на здравословно хранене в училищата на Обединеното кралство и чрез кампанията "Храни ме по-добре" убеждава правителството да промени драстично политиката си и да увеличи финансирането на ново, по-здравословно меню в училищните столове. Джейми продължава да пише статии за списания във Великобритания и в цял свят, организира кратки готварски курсове. Той живее в Лондон и Есекс заедно със съпругата си Джулс и четирите им деца. Всеки делничен ден той води предавания по тв канала 24kitchen, а всеки понеделник през декември от 13.15 ч. "Семейната Коледа на Джейми" ни зарежда с желание за уютни и "вкусни" празници.
 

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 331

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 419

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 402

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 357

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ