Зехтинът предпазва сърцето
/ брой: 111
Зехтинът намалява риска от сърдечни заболявания, съобщи сайтът "Лента", като цитира данните от проучване на Американската кардиологична асоциация. Близо 25 години продължи мащабното изследване, в което са взели участие 63 867 жени и 35 512 мъже. В началото бе установено, че тези хора не страдат от сърдечни заболявания, рак и от други хронични болести. На всеки четири години те трябвало да отговарят на въпроси, свързани с диетата и с начина си на живот.
Експертите установили, че при участниците които са консумирали по над половин супена лъжица зехтин на ден, с 15 на сто е намалял рискът от сърдечно-съдови заболявания и с 21% - от исхемична болест. Консумацията на подобно количество обаче не влияе на риска от инсулт, сочат данните от изследването.
Положителното въздействие на зехтин за намаляване на риска от сърдечни заболявания вече са показали проучвания, направени в средиземноморски държави. Потреблението на зехтин там е доста по-голямо от други страни по света.