18 Май 2024събота13:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Жабари ли са българите? или Защо ги ручахме жабетата?

/ брой: 38

автор:Дума

visibility 186

У нас битува мнението, че италианците ядат жаби. Ама толкова много жаби ядат, че едва ли не това е основното им национално ястие. Няма спагети, няма макарони, няма мортадела… Жаби! Дори във филма „Оркестър без име“, ако си спомняте, героят на Павел Попандов пита героя на Николай Николаев (италианец): „Я кажи ти, вие защо ядете жаби?“
Между другото жаби ядат и французите, и испанците, и… Абе в цяла Европа се ядат жаби, но на италианците, като им е излязло това прозвище – „жабари“, няма отърване!
За наши национални ястия се смятат бобът, мешаната скара и зелникът. За боба и за мешаната скара може да се спори, защото бобът е дошъл от Америка, следователно и там го ядат яко и почти непрекъснато (четете Джек Лондон, четете Стайнбек и ще се убедите), а що се отнася до мешаната скара, тя се консумира по целите Балкани, в Близкия изток и в Закавказието, само дето в Близкия изток се прави без свинско. Зелникът обаче е типично българско ястие. Не че не го обичат и съседните нам страни, но единствено ние имаме поговорката „Не е луд този, който яде зелника, луд е, който му го дава!“
Но да се върнем на жабите. Двайсет и кусур години преход. Едно правителство пада, идва друго, за един месия от „Осанна!“ минаваме към „Разпни го!“, за следващия – също… Преживяхме девалвации, деноминации, приватизации, стачки и митинги, фалити на банки… Всичко преживяхме!… Абе – преход, та преход!
И в крайна сметка – какво? В крайна сметка – чуйте какво скандират протестиращите из софийските улици! „Кой не скача, е червен!“, Мафия!“… Познато, нали? Помним го отпреди двайсет и кусур години.
Та ето, значи, върнахме се на жабите… При подобна ситуация великият мъдър шоп задава въпроса: „Е, оти ги ручахме жабетата?“
Но да се върнем и на зелника… Докато едни от нас (лудите) през годините ручахме сурови живи жабета, други (не луди) ядоха добре опечен, със зачервена коричка, зелник. И май така ще си продължава… 
Та италианците ли били жабари? 

 

"Булгаргаз" съди "Газпром" за 400 млн. евро

автор:Дума

visibility 1055

/ брой: 91

КЕВР: Евтиното парно ще доведе до по-скъп ток

автор:Дума

visibility 998

/ брой: 91

Изпитът за ловци поскъпва

автор:Дума

visibility 1045

/ брой: 91

Състоянието на Фицо остава "много тежко"

автор:Дума

visibility 1119

/ брой: 91

Нидерландия ще има дясно правителство

автор:Дума

visibility 1040

/ брой: 91

Скъсаха Преспанския договор в Атина

автор:Дума

visibility 1152

/ брой: 91

Извънредно положение в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 1001

/ брой: 91

5 куршума

автор:Таня Глухчева

visibility 1213

/ брой: 91

Стъкмистика

автор:Мая Йовановска

visibility 1148

/ брой: 91

За достойна България в мирна Европа!

автор:Дума

visibility 990

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ